Hlavní obsah

Zdravé variace na letní sladkosti

Novinky, Eva Dvořáková

Pokud jste před létem drželi dietu a hodláte v ní pokračovat i v plavkové sezóně, jste na nejlepší cestě k vysněné postavě. Jestliže i vás ale občas přepadají chutě na sladké, rozhodně si je nemusíte odpírat. Vyzkoušejte zdravé varianty, které si v rozumném množství můžete dopřát bez výčitek.

Foto: Profimedia.cz

I v létě si můžete dovolit sladkosti, naučte se ale zdravé alternativy.

Článek

Vynechejte těžké dorty z bílé mouky se spoustou cukru a zaměřte se na zdravé varianty dezertů. Cukr vyměňte za jiná, alternativní sladidla a klasickou mouku klidně za kus kus.

Nebojte se experimentovat a do sladkých dezertů využívat zeleninu (cuketu, mrkev, červenou řepu), anebo přijít na chuť super potravinám či nepečeným (raw) dobrotám.

Raw magnum
Suroviny na 6 kusů: 1 šálek kešu namočených alespoň na 4 hodiny, 0,3 l kokosového mléka, 3 lžíce světlého kokosového nektaru, 1 vanilkový lusk, špetka soli. Na karamel: 2 čajové lžičky mandlového másla, 1 hrst datlí, ½ čajové lžičky kokosového nektaru, 1 lžíce kokosového oleje, špetka vanilky, špetka soli. Na čokoládovou polevu: 5 lžic tekutého kokosového oleje, 5 lžic tekutého kakaového másla, 1 lžíce světlého kokosového nektaru, 5 lžic raw kakaa
Postup: Mixujte suroviny na krém do doby, než směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidejte trochu kokosového mléka. Nalijte do formy, přidejte dřívko a nechte zamrazit alespoň na 3 hodiny. Pokud máte rádi čokoládové nanuky, přidejte do směsi trochu kakaového prášku a macy. Na výrobu karamelu bude potřeba rozmixovat rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Výsledkem by měla být podobná konzistence, jakou má karamel. Čokoládovou polevu vyrobíte z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, nektaru a raw kakaa. V poslední fázi nanuky namočte v čokoládě, která ztuhne skoro okamžitě. Na řadu pak přichází karamelová vrstva. Přidejte po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a dejte zpět do mrazáku alespoň na 10 minut. Na závěr ještě jednou namočte do čokoládové polevy,  dozdobte nasekanými mandlemi nebo kokosem a dejte zmrazit, než čokoláda ztuhne.
Limonáda se zmrzlými květy
Suroviny: forma na led, lesní ovoce, granátové jablko, jedlé květy maliní, sušená kokosová voda Coco Hydro
Postup: Do formiček na led vložte podle fantazie květy a ovoce a nechte zmrznout přes noc. Ve sklenici rozmíchejte sušenou kokosovou vodu ochucenou granátovým jablkem a přidejte ledové kostky.
Granola placka s ovocem (raw)
Suroviny: 2 šálky naklíčené pohanky, ½ šálku sušených brusinek, 15–20 velkých datlí, 2 vanilkové lusky, 1 čajová lžička skořice, špetka himalájské růžové soli, 2 lžíce zlatého lněného semínka, 1 lžíce chia semínek Ingredience na kokosový krém: 2 hrsti předem namočených kešu oříšků, 1 hrnek kokosového mléka, 1 vanilkový lusk, 3 lžíce světlého kokosového nektaru, citrónová šťáva z ½ citrónu, ovoce podle chuti
Postup: Ingredience na placku smíchejte, rozmixujte v mixéru nahrubo, směs naneste na síto a vytvořte kulatou placku. Poté sušte pří nízké teplotě asi 8 až 10 hodin. Pokud máte rádi lívance, stačí směs pouze rozdělit na více malých placek. Kokosový krém připravte ve výkonném mixéru rozmixováním surovin do hladka. Placku potřete krémem a ozdobte ovocem dle vašeho výběru.
Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou
Suroviny na „palačinky“: 4 banány, 2 lusky vanilky Na „nutelu“: 150 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě), 150 ml vody, 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů, 4 lžíce meduNa náplň a na ozdobu: 300 g jahod, 2 hrsti lístků meduňky lékařské, 3 lžíce datlového sirupu, 80 g vlašských ořechů
Postup: Namočte si přes noc kešu oříšky tak, aby byly všechny pod hladinou vody. Oloupejte banány, omyjte lístky meduňky a jahody (šest jich dejte stranou) a zbylé nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka. Banány s vanilkou rozmixujte do hladka v mixéru. Nalijte na fólii na tác od sušičky odhadem asi 80 ml banánového „těsta“ a krouživými pohyby a nahnutím tácu ho nechte rovnoměrně roztéct na velikost palačinky. Postupně zopakujte, dokud vám „těsto“ nedojde. Mělo by vystačit na šest placek. Dejte do sušičky a sušte na 42 °C osm hodin. „Palačinky“ nesmí být vyschlé, ale trochu gumové, aby se s nimi dalo dobře manipulovat a aby se daly stočit (sušit za stejných podmínek, při teplotě pod 50 stupňů, můžete i v horkovzdušné troubě). Slijte namočené kešu oříšky a dejte je do mixéru, přidejte čerstvou vodu, med, kakaový prášek a rozmixujte vše do hladka. Usušené palačinky sloupněte z fólie, do poloviny potřete kešu krémem, vyskládejte na něj jahody a přidejte meduňku a zatočte do palačinky.
Tapiokový pudink s mangem a marakujou
Suroviny: 150 g tapiokových kuliček (koupíte ve vietnamské tržnici Sapa nebo obchodech s asijskými surovinami), 250 ml kokosového mléka (AROY-D bez chemie), 400 ml vody, 2 vanilkové lusky, 80 ml rýžového sirupu, 2x marakuja, 1 mango, 2 snítky thajské bazalky
Postup: Ve větší misce smíchejte vodu s kokosovým mlékem, vysypte do ní tapiokové kuličky a nechte je namočené 12 hodin nebo přes noc v lednici. Druhý den nejprve podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka vanilkového lusku. Pak celý obsah misky přelijte do rendlíku, přidejte vnitřek vanilky, oslaďte rýžovým sirupem a pomalu přiveďte k varu. Na vedlejší plotýnce si rozehřejte grilovací pánev. Rozkrojte mango a o hranu sklenice ho vyloupněte ze slupky. Nakrájejte ho na plátky a ty ogrilujte na pánvi po jedné minutě z obou stran. Stáhněte pudink na nižší teplotu a vařte 15 minut za stálého míchání. Rozkrojte marakuju, vydlabejte lžičkou semínka (bez bílé dužiny) do skleničky a doslaďte případně trochou rýžového sirupu. Do skleniček nebo pohárů nalijte do tří čtvrtin tapiokový pudink a nechte chvilku zatuhnout. Pak zalijte dvěma lžícemi marakuji, dozdobte grilovaným mangem a snítkou čerstvé thajské (lékořicové) bazalky.
Ovocný narozeninový cheesecake
Suroviny na korpus: 200 g BeBe Dobré ráno (extracereální), 100 g mletých mandlí, 120 g máslaNa náplň: 3 x 250 g balení čerstvého sýru ricotta, 4 x 120 g balení lučiny, 5 vajec, 150 g cukru muscovado (nebo třtinového cukru), 2 lžíce čerstvé kůry z bio pomeranče (v krajním případě můžete použít i sušenou), 2 vanilkové lusky, 4 lžíce bio kakaového práškuNa „marmeládu“: 100 g jahod, 1 lžíce cukru muscovado (nebo třtinového cukru) a ovoce na ozdobu
Postup: Sušenky s mandlemi postupně rozmixujte a pak společně s rozměklým máslem spojte v “těsto”. Do dortových forem o průměru 28 cm a 22 cm, vyložených pečicím papírem, natlačte hmotu tak, aby vám vznikly korpusy, dejte zatuhnout do lednice. Vanilkový lusk jeden po druhém podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka. Ingredience na náplň umixujte nebo ušlehejte šlehačem. Nejprve vejce s cukrem, pak ricottu s lučinou a nakonec kůru z pomeranče a zrníčka z vanilky. Část náplně odlijte na korpus do menší formy (vrchní patro dortu). Druhou obarvěte kakaem, dobře promíchejte a vylijte do větší (spodní patro dortu). Pokuste se zachovat stejnou výšku pater a nebojte se konzistence. Dorty v troubě pěkně ztuhnou, díky přidaným vejcím. Oba dorty dejte naráz péct do předehřáté trouby na 120 °C s horkým vzduchem na cca 1 hodinu. Upečené dorty vyndejte z trouby a nechte odpočinout. Pak přetáhněte alobalem a dejte je na hodinu a půl vychladit. Mezitím rozmixujte jahody s cukrem, vytvoříte si tak marmeládu, díky které vám na dortu bude ovoce držet. Jahody omyjte a podélně nakrájejte na plátky. Jakmile dort vychladne, naneste do středu většího čokoládového patra trochu čerstvé jahodové „marmelády“ a položte na něj menší patro vanilkové. Dozdobte podle libosti.
Buchta z řepy
Suroviny: 250 g řepy, 1 polévková lžíce prášku ze sušených lístků stévie, 2 vejce, 125 g rozpuštěného másla, 200 g polohrubé špaldové mouky, 60 g vlašských ořechů, 50 g rozinek, 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
Postup: Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia, kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo směs naplňte do košíčků na muffiny. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte řepu a nasekejte ořechy. Ušlehejte vejce se stévií, přidejte máslo, mouku, prášek do pečiva. Vmíchejte řepu, ořechy a rozinky. Pečte cca 45 minut v dortové formě, nebo dokud není zabodnuté párátko suché.
Chlebíček z cizrny
Suroviny: 250 g cizrny, 150 g arašídového másla, 1/3 šálku rozpuštěného medu, špetka soli, prášku do pečiva a jedlé sody, čokoláda na vaření na postrouhání
Postup: Cizrnu a máslo rozmixujte, přidejte med, sůl, sodu a kypřicí prášek, postrouhejte čokoládou. Hmotu vylejte do formy. Pečte přibližně 30 minut. Tip: Dezert z cizrny můžete například připravit do formy na biskupský chlebíček a poté rozdělit na 10 plátků.
Dezert z kus kusu
Suroviny: 100 g různých druhů oříšků (lískové, vlašské, mandle), 100 g kuskusu, 150 ml polotučného mléka, 2 lžíce medu, 400 g bílého jogurt do 3 % tuku, 400 g jahod, ale lze i jiné ovoce, lístečky máty na ozdobení
Postup: Ořechy nasekejte a s kuskusem opražte na pánvi. Přidejte med, promíchejte a přidejte mléko. Povařte, až kuskus změkne. Na talířek vytvořte naběračkou kopeček a ozdobte jahodami, které přelijte jogurtem. Dozdobte lístkem máty.

Reklama

Výběr článků

Načítám