Hlavní obsah

Zdravé nehty dělají krásné ruce

V létě je třeba pečovat se zvýšenou pozorností nejen o pokožku, vlasy, ale také o ruce, nohy a nehty. Seznámíme se tedy blíže s anatomií nehtu a změnami, které ohrožují kvalitu a zdraví nehtů.

Článek

Nehet je kožní adnexou, nebo-li připojeným orgánem, vznikajícím rohověním pokožky. Postupně ztratil svůj hlavní funkční význam ochranný a zachytávací, zachovává si pouze určitou funkci spočívající v ochraně konečků prstů před mechanickými nárazy. Utvořený v jednotnou tkáň funguje jako hmatové ústrojí. Je rovněž důležitý pro některé činnosti.

Nehet tvoří nehtová ploténka, která vyrůstá z nehtové matrix, základní hmoty, na posledním článku prstu a zvolna se posunuje po nehtovém lůžku. Nehet vyroste o 0,045 mm za den. Odrůstá za 4 až 7 měsíců na rukou a za 8 až 12 měsíců na nohou.

Jednotlivé části

Na nehtu rozeznáváme tyto části: matrix - zárodečnou tkáň, v níž se tvoří nehtová ploténka, lunulu - nehtový měsíček, zde je nehet nejvíc připevněn, kutikulu - nehtovou kůžičku, která ohraničuje nehtový val, hyponychium - kůžičku pod volným okrajem nehtové ploténky, ze zrohovatělých buněk, eponychium - kůžičku, která přechází ze zadního nehtového valu na kořen nehtu v oblasti lunuly.

Nehtová ploténka je průhledná, tenká a skládá se ze 3 až 4 různě zrohovatělých (a tvrdých) vrstev, které leží na nehtovém lůžku (na posledním článku prstu). Je tlustá 0,50 až 0,75 mm. Pod lůžkem je dobře prokrvená zárodečná vrstva pokožky, která je nesmírně citlivá. V kořeni nehtu leží ještě nezrohovatělé mateřské buňky nehtu.

Během růstu se posunují stále více kupředu a rohovatí až na později viditelný nehet. Nehtová ploténka se skládá ze tří vrstev: dorzální nehet - tvrdý keratin; intermediální nehet - měkký keratin; ventrální nehet - hyponychiální keratin.

Hřbet nehtu je nejtvrdší a je bohatý na vápník a keratin. Prostřední vrstva se skládá z měkkého keratinu a spodní vrstva z keratinu nehtového lůžka.

Nehtový val pokrývá jen malou část nehtu. Malé bílé místečko před nehtovým kořenem se nazývá podle svého tvaru nehtový půlměsíček (lunula) a je u každého jednotlivce jinak veliký.

Okraj nehtu je ta část, která sahá přes poslední článek prstu. Nehty bez okrajů působí nepěstovaně. Nehtový přehyb upevňuje nehet po straně a nehtová kůžička lemuje nehet po stranách.

Postižení nehtů je různorodé

Nehet je stejně jako vlas mrtvá hmota organického původu a většina změn je způsobena předchozími příčinami buď v zadním nehtovém valu, nebo v matrix. Tyto změny mohou být někdy vrozené. Pokud jsou samostatnou chorobou, bývá příčina neznámá nebo spočívá v působení agresivních látek z vnějšího prostředí.

Postižení nehtů je velmi pestré. S ohledem na to, že choroby nehtů bývají i odrazem jiného, často celkového onemocnění nebo nemocí kožních, neměli bychom je podceňovat, protože nám napoví něco o klientech a jejich obtížích, na které je třeba brát zřetel.

Podle čeho poznáme změny na nehtech: zabarvení, změna tvaru (deformace), bolestivost při dotyku. Různá zabarvení a deformace mohou být různého původu, přičemž přesné stanovení příčiny nemusí být vždy jednoduché.

Materiál převzat z publikace: Manikúra a pedikúra, Patricia Herrera a kolektiv, 2. vydání. Vydalo nakladatelství Maxdorf

Reklama

Související články

I zdravá kůže si zaslouží péči

Péče o náš vzhled je nedílnou součástí života každé ženy. Úpravou zevnějšku dáváme najevo, jak vnímáme svět kolem nás. Zejména u teenagerů stojí péče o pleť...

Kůže není jenom slupka

Kůže pokrývá celé tělo, proto si zasluhuje patřičnou péči. Základem každé naší činnosti jsou potřebné vědomosti a v péči o kůži toto pravidlo platí dvojnásob....

Struktura kůže je složitá a zajímavá

Zdá se, že naše tělesná schránka je pokryta jen jednoduchou vrstvou něčeho, čemu říkáme kůže. Při bližším prozkoumání však lze zjistit, že tento systém...

Výběr článků

Načítám