Hlavní obsah

Zdravé a dietní jídlo může být chutné díky nové chemické látce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Američtí vědci tvrdí, že i zdravější jídla bez cukru nebo s nízkým obsahem soli mohou chutnat stejně dobře jako nezdravé, avšak neodolatelné kalorické bomby. Stačí prý jen obalamutit mozek novou chemickou látkou, píše britský list The Daily Telegraph.

Článek

Chemická sloučenina nazvaná modulátor chuti se přidá v malém množství do jídla. V mozku pak stimuluje určitá místa vyvolávající pocit, že člověk požívá chutné jídlo. Jedlík si jednoduše myslí, že potravina je o něco sladší nebo slanější než ve skutečnosti.

Patent na modulátor chuti mají dvě americké firmy, z nichž jedna spolupracuje s výrobcem cukrovinek Cadbury a druhá s Coca-Colou.

Květák s příchutí pizzy a mrkev s příchutí čokolády

Nápad není přitom úplně nový. Například společnost prodávající mražené potraviny Iceland uvedla před 11 lety na trh květák s příchutí pizzy a mrkev s příchutí čokolády. Ačkoli se novinka zalíbila některým rodičům, trhákem v supermarketech se nestala, protože se lidé báli přídavných chemických látek v zelenině.

Většina lidí je podle vědců geneticky "naprogramována" tak, že jim tučné jídlo chutná, protože ho byl po milióny let nedostatek. Teď je ale vysoce kalorických potravin přemíra, což se v současné generaci projevuje rostoucím počtem obézních lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám