Hlavní obsah

Zdravá obezita neexistuje, varují odborníci

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí s obezitou se domnívá, že pokud nemají zvýšenou hladinu cukru v krvi, netrpí srdečními či jinými problémy, zkrátka vykazují fyzické zdraví jako jedinci s normální váhou, tak jim žádné problémy nehrozí. Proti tomuto tvrzení se ovšem ohrazující odborníci, kteří varují, že termín zdravá obezita neexistuje.

Foto: Profimedia.cz

Šťastní a obézní? Možná. Jenomže ve většině případů jde obezita ruku v ruce se závažnými zdravotními problémy.

Článek

Ačkoliv se zdravotní problémy nemusí zejména v mladém věku u obézních jedinců projevit, je velmi pravděpodobné, že postupem času se se jim nevyhnou a budou se pak výrazně zhoršovat.

Jsou tací, kteří se považují za „tlusté a fit“. Jenomže odborníci na základě svých výzkumů varují, že jde o pouhý mýtus: „Během dvaceti let se zdravotní stav obézních lidí rapidně zhoršil,“ říkají.

Zdravá obezita je zavádějící pojem

Myšlenka zdravé obezity je velmi zavádějící pojem, přestože se k němu mnoho lidí stále raději uchyluje. Mnoho z nich se domnívá, že pokud jsou obézní a nemají žádné náznaky srdečního onemocnění, nejsou jim kila navíc vůbec ke škodě a považují se tak za stoprocentně zdravé jedince. Jde ale jen o falešný pocit bezpečí. Vědci zjistili, že obézní lidé mají vyšší riziko výskytu arteriálního plaku v tepnách, který vede ke zvýšení rizika srdečních chorob, uvedl deník Daily Mail.

V rámci studie sledovali vědci zdraví více než 2500 mužů a žen, a to po dobu dvaceti let. Měřili index tělesné hmotnosti (BMI), hladinu cholesterolu, krevní tlak, hladinu glukózy i hladinu inzulinu v krvi.

Zdravá obezita byla přitom definována jako obezita bez faktorů, které by zvyšovaly riziko srdečních onemocnění, diabetu či mrtvice. Více než polovina zkoumaných lidí se během dvaceti let ale stala „nezdravě obézními“, přičemž pouze jeden člověk z devíti (11 %) zhubl. Zbytek (38 %) zůstal po dobu zkoumání ve „zdravě obézní“ sekci.

Obezita jako epidemie

Vedoucí studie, Joshua Bell z University College v Londýně řekl, že jádro předpokladu pro pojem „zdravá obezita“ bylo, že bude tento stav stabilní v čase. „Nyní ovšem vidíme, že se ze zdravě obézních lidí stávají v horizontu let nezdravě obézní jedinci.“

„Zdravá obezita je stav relativního zdraví. Je vlastně jen méně nezdravá. Jak ale můžeme vidět, důkazy jasně hovoří proti myšlence, že by se o pojmu zdravá obezita, dalo hovořit jako o fyzicky zdravém stavu jedince. Zdravá obezita je platná pouze v případě, že bude stabilní v průběhu času, ovšem naše výsledky jasně naznačují, že jde většinou jen o mýtus,“ dodal Bell.

Světová Zdravotnická Organizace (WHO) varuje, že obezita ve světě dosáhla epidemických rozměrů a nejméně 2,8 miliónu lidí každý rok umírá v důsledku nadváhy či obezity.

Reklama

Související témata:

Související články

Cukr je zlo. Zaslouží si prý extra daň

O tom, že hojnost cukru lidskému zdraví neprospívá a přemíra už přímo škodí, dávno není sporu. Poslední dobou ale kampaň za omezení rostoucí spotřeby cukru...

Výběr článků

Načítám