Hlavní obsah

Zbraně na infekce horních cest dýchacích

Právo, ves

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Moderní medicína, která dokáže tak fantastické věci, ještě nenalezla účinný lék na banální chřipku. Zatím nejúčinnější prevencí proti ní je dostatek vitamínu C, otužování, pohyb a dobrá životospráva. Tou je vedle racionální stravy míněn třeba dostatek spánku.

Foto: foto archív autora - Czech Press Photo
Článek

V zimě mívá nejvíce vitamínu C kysané zelí. Díky zkvašení v něm obsah céčka klesá neporovnatelně pomaleji než v ostatních druzích zeleniny a ovoce dovezených ze zahraničí nebo z místních skladů. Pokud do něj přidáte česnek a cibuli, získáte skvělou vitamínovou bombu, která má i výborné antivirové a antibakteriální účinky.

V době chřipkových epidemií mohou maminky kombinovat účinky ovoce a zeleniny s multivitamíny. Stále málo známým prostředkem jsou přípravky s nukleotidy. Zkušenosti řady mateřských školek ukazují, že snižují nemocnost až o třetinu. U dětí, které přesto onemocní, má nemoc lehčí a rychlejší průběh. Nukleotidy jsou k mání v lékárnách a patří k levným prostředkům.

Nedoceněné otužování

Otužování je stále nedoceněné. Nechápeme jím jen sprchování chladnou nebo ledovou vodou po ránu.

Dítě však otužuje i to, že spí při otevřeném okně a v zimních mrazech se zavřeným topením. Že rodiče doma nepřetápějí (18-20 °C), dítě nechodí po pokojích nabalené a tak dál.

Stimulace imunity

Většina maminek ví díky reklamě, že jogurty a zakysané mléčné výrobky posilují imunitu. To, že psychická pohoda dítěte bývá pro jeho imunitu podobně důležitá, se z reklamy asi nedozvědí. Musejí to vycítit nebo vypozorovat samy.

V lékárnách nabízejí proti chřipce echinaceu a řadu dalších přírodních prostředků, které stimulují imunitu. Reakce na ně jsou různě silné. Proto bývá nutné je vyzkoušet.

Reklama

Související články

Chřipka by neměla být podceňována

Chřipková epidemie je na spadnutí. Děti se vrátily z vánočních prázdnin do školních lavic, stačí jedno nakažené dítě a rázem ve třídě mohou všichni onemocnět.

Kyselé zelí účinně pomáhá při chřipce

Kyselé zelí je v zimě nejlepším přírodním zdrojem vitamínu C. Shodují se na tom odborníci na výživu. Dostatek vitamínu C a otužování jsou navíc nejúčinnější...

Výběr článků

Načítám