Hlavní obsah

Zázračná pilulka potírá kila a cigarety

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Hotovým zázrakem má být pilulka s prozatímním názvem Rimonabant, vyvinutá firmou Sanofi-Aventis, třetím největším farmaceutickým komplexem na světě. Na trh bude uvedena pod snadněji zapamatovatelným názvem Acomplia a těšit se na ni mohou lidé, kteří se chtějí zbavit nadbytečných kil nebo přestat kouřit.

Foto: Jitka Doubravová

Lucie Pudilová a Ladislav Erdélyi

Článek

Laboratorní i klinické testy, jichž se zúčastnilo 1507 pokusných osob ve Spojených státech i v Evropě, totiž nade vší pochybnost prokázaly, že si pilulka díky přesně zacílenému působení na specifické oblasti mozku prakticky bez jakýchkoli vedlejších následků dokáže poradit nejen s nadbytečnými kilogramy, ale navíc spolehlivě působí jako účinný antikuřácký preparát.

Nadšenými slovy neskrblí profesor Lars Sjöström ze švédské Sahlgrenska univerzitní kliniky, jenž stál v čele týmu lékařů, kteří přípravek odzkoušeli na pacientech.

"To, co dokáže udělat jediná pilulka s mozkem, je skutečně neuvěřitelné. Působí neobyčejně rafinovaně," řekl a vysvětlil, že preparát má v podstatě obrácený takzvaný hašišový efekt.

Zlomový objev v boji proti nadváze

K vývoji léku, jenž se má stát skutečným zlomem v medicíně a podle zákulisních informací přinést svým stvořitelům nemalé zisky, přispěl totiž dřívější výzkum, při němž vědci odhalili fungování takřečených cannabisreceptorů, tedy spojů, po nichž se do mozku přenášejí podněty vyvolané například vykouřením jointu.

"Receptory jsou uloženy v mozku na různých místech a jsou odpovědné za touhu po jídle či stravovací návyky," objasnil objevený mechanismus profesor Michael Tamm z basilejské univerzity.

Funguje na tzv. opačný hašišový efekt

Jeho švédský kolega doplnil, že v jídle, kouření nebo konzumaci drogy mnozí lidé vidí jeden z možných způsobů, jak se za něco odměnit, nemluvě už o tom, že jim to dělá dobře.

A právě tento pocit je zásluhou nového preparátu v mozku zablokován. A s ním i chuť na jídlo nebo cigaretu.

Výsledky užívání Rimonabantu, k jehož schválení a prodeji má na území USA dojít v příštím roce a o rok později rovněž v zemích Evropské unie, mluví samy za sebe. Účastníci pokusu díky němu shodili během jediného roku v průměru 8,7 kilogramu, a 36,2 procent kuřáků přestalo se svým zlozvykem. Pouze ojediněle se u nich vyskytly příznaky podráždění nebo rozmrzelosti, popřípadě průjem či jiné abstinenční příznaky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám