Hlavní obsah

Zásady dobrého spánku

Nedostatek spánku či jeho špatná kvalita trápí většinu populace západního světa. Může za to nejen uspěchaná doba, ale i moderní technologie a stres ze zaměstnání. Podle Arianny Huffingtonové z Huffington Post je navíc v našem podvědomí zakořeněno přesvědčení, že profesionální vyčerpání a syndrom vyhoření jsou cenou, kterou musíme platit za úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Přes den je ospalých 25 procent lidí a zhruba třetina trpí poruchami spánku.

Článek

Jaké jsou zásady, kterých bychom se měli držet, pokud se chceme pořádně vyspat, a vytvořit si tak předpoklady k úspěchu? Za prvé je třeba vyloučit alkohol. Abychom spali jako dudek, nesmíme si před spaním dopřávat nějakou tu sklenku.

„Alkohol nejprve pomáhá usnout, ale později naopak spánek narušuje. Navíc se kvalita našeho spánku s věkem přirozeně zhoršuje, a čím jsme starší, tím jsme na účinky alkoholu citlivější," říká neurobioložka Joëlle Adrienová.

Bylinky jako pomocníci 

K dobrému spaní může pomoci i vdechování levandulové vůně. Tato fialová rostlina, která se v minulosti využívala pro své uklidňující účinky, je stále populárnější. I jiné bylinky, používané ve formě esenciálního oleje, nám mohou pomoci usnout.

„Majoránka, jejíž vůně se podobá tymiánu, se doporučuje v případě poruch spánku a při rozrušení. Levandule, růže nebo silice z pomerančových květů zmírňují stres a úzkost svým uklidňujícím účinkem na nervový systém. Jedna kapka na límeček pyžama nebo na polštář pomáhá nejen usnout, ale zklidňuje tělo po celou noc," vysvětluje doktor farmacie a aromaterapeut Philippe Couturier.

V roce 2012 se ve Spojených státech uskutečnil výzkum, který ukázal, že 57 procent Američanů, kteří v noci spí nazí, tvrdí, že jsou v partnerském vztahu šťastni.

„Když vy a vaše partnerka spíte nazí, vzájemný dotek kůže uvolňuje hormon lásky oxytocin. Budete se více milovat a je známo, že orgasmus je nejlepším lékem proti nespavosti," cituje francouzský deník Le Figaro psychoterapeutku Fran Walfishovou.

Jak se také projevuje nedostatek kvalitního spánku

Jestliže jste minulou noc špatně spali, pak jsou důsledky mnohem závažnější než kruhy pod očima. Američtí vědci z lékařského centra Cedars-Sinai z Los Angeles v Kalifornii zjistili, že jediná noc špatného spánku má na naše zdraví stejný negativní účinek jako půl roku nezdravé výživy s velkým množstvím tuku.

Vědci konstatovali, že nedostatek spánku ovlivňuje citlivost na inzulin stejně jako nezdravá výživa a zvyšuje riziko obezity. Když se tělo stává méně citlivé na inzulin, který snižuje hladinu cukru v krvi, musí ho produkovat více, aby udrželo glykémii na stabilní úrovni. To může vést i ke vzniku cukrovky druhého typu, která je spojována s mnoha vážnými komplikacemi, včetně srdečních chorob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám