Hlavní obsah

Zářivý úsměv by chtěl každý, dosáhnout jej ale není hračka

Novinky, Andrea Zunová

Zářivě bílý úsměv by chtěl mít snad každý. Zvýší atraktivitu, sebevědomí a omladí. Cesta k němu však není tak jednoduchá, jak se může zdát. Rozhodně není pravdou, že výrazně světlejšího odstínu zubů dosáhneme pravidelným čištěním a používáním inzerovaných past s bělícím účinkem.

Článek

Každý člověk má svou vrozenou barvu zubů a ta se během života mění. Roli zde hrají pigmenty z potravy a pití, kouření, léky. Změna barvy zubů může být také důsledkem úrazu jednoho, či více zubů. Při špatné hygieně ústní dutiny často krvácí dásně a pigmentace pak způsobí krevní barvivo hemoglobin. Barevně handicapované zuby jsou patrné u některých celkových chorob.

Zubní lékařka Hana Šmikmátorová říká, že lidé, kteří touží po světlejší barvě svých zubů, by se každopádně měli nechat vyšetřit svým stomatologem. Ten zjistí, co je příčinou barevných změn na zubech a poradí, jaká technika odstranění pigmentací, nebo směřující ke světlejšímu odstínu zubů bude nejvhodnější a jaké kroky bude nutné před případným bělením ještě provést.

Neplatí zde pravidlo, že co je nejdražší, je také nejlepší. Mnohdy stačí k odstranění vnějších pigmentů rotační kartáček s pastou vhodné brusnosti či tzv. „opískování“ zubů s následnou úpravou životosprávy (bezbarvá dieta) a správnou hygienou ústní dutiny. Bezbarvá dieta znamená vyloučit z potravy např. červené víno, coca colu, černé čaje, sojovou omáčku, kari, borůvky apod.

Pokud ovšem nejste spokojeni se svou vrozenou barvou zubů a přáli byste si zuby světlejší, pak je možné zuby „vybělit“ dvěma způsoby. Jedním je tzv. ordinační bělení a druhým je bělení domácí (méně efektivní, levnější), případně kombinace obou.

Zuby se bělily už ve starém Egyptě

Již ve starém Egyptě se zuby bělily sodou a popelem. Profesionální bělení je 150 let staré. Seriózní výzkumy od roku 1989 potvrzují, že stomatologické bělení je bezpečné a účinné za předpokladu dodržení určitých kritérií.

K domácímu i ordinačnímu bělení lze bez rizika přistoupit jen u jedinců, kteří mají chrup bez kazů, nevyhovujících výplní, nevyhovujících protetických prací a u těch, kteří mají výbornou hygienu.

Aby bylo i domácí bělení, bez předcházejícího ordinačního bělení, účinné, bez rizika a investice nebyla zbytečná, doporučuje také v tomto případě doktorka Šmikmátorová vyšetření u stomatologa, zhotovení rtg (zjistí se skryté vady, nevyhovující výplně a protetické práce), odstranění zubního kamene či povlaků (plaku) v ordinaci zubního lékaře, nebo u hygienistky. Teprve poté lze aplikovat na čisté a ošetřené zuby bělící prostředky. "Předem nejde určit, jaký bude stupeň zesvětlení a jestli bude stačit jedna bělící kůra," říká.

Ne všechny zuby se podle Hany Šmikmátorové dají jednoduše vybělit. Poněkud problematické je bělení zubů s „bílými plombami“. Bělení totiž vybělí vlastní tkáň zubu, nikoli však výplň. Tu lze po bělení zhotovit novou, v barvě vyběleného zubu. Je pak ale nutné počítat s dalšími investicemi. Korunky (tzv. pigmentované protetické práce) je možné vybělit také, ale jen do původní barvy.

Složitější je také vybělit zuby se skvrnami (fluoróza, tzv. tetracyklinové zuby apod.) a zuby s citlivými krčky. S tím si ale zkušený stomatolog i hygienistka pod vedením lékaře poradí. „Ne každý stomatolog zkušenosti s bělením má, ale může vás odeslat ke zkušenějšímu kolegovi či hygienistce, která provádí bělení pod odborným dohledem lékaře,“ říká Hana Šmikmátorová.

Bělení zubů není levná záležitost

Bělení zubů v ordinaci stomatologa spočívá v kontrolované aplikaci intenzivně bělící látky na zuby. Tato látka proniká do povrchu zubu a chemicky reaguje s usazenými pigmenty. Výsledkem této reakce je rozložení pigmentů provázené „odbarvením“ - tedy zesvětlením zubu. Celý proces trvá přibližně 60 až 90 minut.

Pro domácí bělení musí lékař zhotovit tzv. „nosiče“ bělícího gelu. Vždy jsou lepší nosiče, které zhotoví technik podle otisku vašich zubů a které přesně kopírují oblast krčků zubů. Universální nosiče, které jsou někdy součástí balíčku s domácím bělením tak přesné nejsou a nadměrné množství bělícího gelu může přetéct a podráždit dásně a obnažené krčky zubů. Zuby jsou pak citlivější na termické podněty, tedy na horké či studené. Tyto vedlejší účinky bělících gelů však díky obkladům a výplachům brzy vymizí.

Cena za bělení v ordinaci se může pohybovat v průměru mezi 5000 Kč (lehčí případy, méně aplikací) až 20 000 korun (dlouhodobé bělení velmi zabarvených zubů - opakované ordinační bělení). Již jednou vybělené zuby lze bělit opakovaně, většinou to není nutné častěji než jednou ročně. Každé další bělení je již rychlejší.

Udržení dosaženého efektu pak závisí na každodenním používání bělící pasty (nejlépe večer), používání dentálních nití a kartáčků. Samozřejmostí jsou pravidelné návštěvy u zubního lékaře a dentální hygienistky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám