Hlavní obsah

Zahnat migrénu lze velmi snadno aerobikem

NEW YORK

Rakouští vědci hledají způsob, jak zvládnout migrénu bez léků tišících bolest. Zjistili, že bolení hlavy ustupuje při pravidelném cvičení.

Článek

Výzkum zveřejněný v časopise Clinical Journal of Sports Medicine udává, že ačkoli je nepravděpodobné, že by cvičení mohlo vzniku migrény přímo zabránit, může její intenzitu významně snížit.

Bolesti ustoupily u žen, které cvičily šest týdnů

Pro svou studii si doktor Martin Kopp a jeho kolegové vybrali třicet žen se silnými bolestmi hlavy a rozdělili je do dvou skupinek.  Jedna z nich pokračovala v obvyklé léčbě, zatímco ostatní cvičily dvakrát týdně 45 minut aerobik a poté 15 minut uvolňovaly svaly. Po šesti týdnech se ukázalo, že bolesti značně ustoupily u těch žen, které cvičily a zároveň se u nich snížily příznaky deprese.

"Zůstává ještě řada nezodpovězených otázek," říká doktor Kopp a pokračuje: "Nevíme, jestli má na intenzitu bolesti vliv cvičení, uvolňování nebo obojí. Provedeme další studie na více pacientech, abychom zjistili, jak se proti migréně bránit bez medikamentů se škodlivými vedlejšími účinky."

Reklama

Související témata:

Související články

Bolesti hlavy mají různé příčiny

Bolest hlavy vypadá banálně, ale někdy je hodně těžké najít její skutečnou příčinu. Mohou jich být desítky. Nejčastější důvody však bývají zhruba tři. Problémy...

Výběr článků

Načítám