Hlavní obsah

Zácpa trápí pětinu lidí, včetně dětí

Právo, Václav Pergl

Přestože zácpa trápí pětinu populace, včetně dětí, a její výskyt stoupá s věkem, stále je to problém, o kterém se lidé zdráhají mluvit. „Zácpa je někdy považována za civilizační chorobu,“ řekla Právu ve středu praktická lékařka z Prahy Jana Vojtíšková. Podle ní jde o důsledek negativních vlivů současného životního stylu.

Foto: Profimedia.cz

Zácpa souvisí se špatným životním stylem.

Článek

Především nevhodné stravování, nedostatečný příjem tekutin a sedavý způsob života mají na svědomí potíže se zácpou. „Většinu pracovního dne prosedíme a tím, že se málo hýbeme a nevhodně stravujeme, trávenina se ve střevech nemůže posouvat,“ tvrdí.

Uvedla, že o zácpě by se lidé neměli bát či stydět mluvit se svým lékařem, a to proto, že chronická zácpa velmi ovlivňuje kvalitu života.

Často souvisí s cestováním

Zácpa může být také důsledkem cestování, přijedeme-li do jiných krajin a nejsme na tamní stravu zvyklí. U žen, které mají zácpu až třikrát častěji než muži, někdy vzniká i v důsledku etických zábran, neboť se „štítí“ jít na toaletu, která zejména v asijských a v afrických státech, ale i někde na jihu Evropy neodpovídá evropskému standardu. Pokud zácpa neodezní sama, je nutné vyhledat lékaře.

Individuální je i počet stolic za týden. U někoho jich může být až 21, u někoho tři a přitom oba stavy lze chápat vzhledem ke způsobu stravování a pohybu za normální.

Soukromý gynekolog z Berouna Vladimír Mulač tvrdí, že v těhotenství je zácpa častější. Jde o důsledek sníženého napětí a pohyblivosti střev vyvolaných progesteronem, tedy ženským hormonem, ke kterým později přistupuje i tlak rostoucí dělohy a snížené napětí břišní stěny. Prevencí proti zácpě je strava bohatá na vlákninu, tedy hlavně dostatek ovoce a zeleniny, dvě sklenky vlažné vody po ránu a také denní pohyb. Nejlepší je chůze rychlejším tempem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám