Hlavní obsah

Za ženskou nadváhu mohou i šampóny na vlasy

Novinky, das

Možná si myslíte, že je to jen hloupý vtip, nicméně američtí vědci jsou skutečně přesvědčeni, že lidskou váhu mohou ovlivnit nejrůznější šampóny na vlasy i mýdla, tedy lépe řečeno chemikálie v nich obsažené.

Foto: Profimedia.cz

Chemikálie obsažené v šampónech na vlasy i dalších kosmetických přípravcích mohou mít vliv na hmotnost člověka.

Článek

Podle lékařů z Mount Sinai Medical Center v New Yorku ftaláty obsažené v 70 % šampónů, mýdel a další kosmetiky lze považovat za tzv. endokrinní disruptory (syntetické látky zasahující do endokrinních dějů a regulací, které mnozí vědci obviňují z karcinogenního či neurotoxického vlivu na lidský organismus), a je dobré se jim raději vyhnout. Tedy přestat tyto výrobky kupovat.

Jejich výzkum jen ověřil předchozí zjištění jiných vědců, že chemikálie mohou způsobit poškození systému, jenž přirozeně řídí tělesnou hmotnost. Jde o to, že endokrinní disruptory mohou napodobovat účinky hormonů a ovlivňovat tak výkon žláz s vnitřní sekrecí, které hormony produkují.

Vědci také varují před Bisfenolem A - látkou přítomnou v mnoha nádobách na potraviny či vodu, včetně kojeneckých lahví.

Tajemné chemické kalorie

Pediatrička  Maida Galvezová, která se podílela na studii 330 dětí z východního Harlemu (čtvrti v New Yorku) zaznamenala vliv těchto endokrinních disruptorů na poměr mezi velikostí hrudníku a váhou dítěte. Podle ní, pokud vědci zjistí přesnou souvislost mezi těmito látkami a růstem či celkovým lidským vývojem, bude snazší nalézt řešení, jak se těmto látkám vyhnout.

Vědci z University of Stirling ve Skotsku dokonce Bisfenol A a ftaláty nazývají chemickými kaloriemi. Podle nich za vysoký počet obézních lidí ve světě může právě používání syntetických organických i anorganických chemikálií.

V každém případě většina vědců z celého světa se shodla na tom, že výzkum vlivu endokrinních disruptorů na obezitu je pouze ve svých začátcích.

Reklama

Související články

Za šedivé vlasy může genetika i stres

Šedivé vlasy nemusí být jen projevem stáří. Objevit se mohou i u velmi mladého člověka. Hlavní roli u tvorby šedivých vlasů hraje genetická dispozice a také...

Výběr článků

Načítám