Hlavní obsah

Za třicet let stoupl počet rakoviny prostaty pětkrát

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Za uplynulých třicet let stoupl počet případů rakoviny prostaty v ČR pětkrát. Je to třetí nejčastější příčina úmrtí mužů na zhoubný nádor a se stárnutím populace bude trend ještě horší. Právu to řekl profesor Dalibor Pacík, přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice v Brně.

Článek

"Ročně nově rakovinu prostaty dostane v ČR asi 7000 mužů a 2500 na ni zemře," uvedl profesor Pacík. Dodal, že onemocnění lze vyléčit tehdy, když je diagnostikováno včas a nádor ještě nepřestoupil hranici prostatické žlázy. Pak pomůže radikální operace nebo ozáření.

Podle profesora Tomáše Hanuše, předsedy České urologické společnosti, muži nad 50 let by měli nejméně jednou za dva roky chodit na pravidelné preventivní prohlídky, i když zatím nemají žádné obtíže.

Kde v rodině rakovina prostaty byla, měl by být muž odborně sledován již od 40 let. Většinou totiž může jít o nezhoubné zbytnění prostaty, které se projevuje problémy s močením a je často spojené i s poruchou erekce. Dá se však medikamentózně léčit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám