Hlavní obsah

Za tloušťku některých lidí může gen, který způsobuje věčný hlad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Pokud si myslíte, že obézní lidé jsou vždy jen líní jedinci bez vůle, kteří si nedokáží odříct přemíru kalorického jídla, můžete se mýlit. Jsou mezi nimi takoví, jejichž neskutečný apetit řídí geny. Tvrdí to alespoň britští odborníci, kteří zjistili, že lidé s určitým typem genů mají věčně hlad.

Foto: Profimedia.cz

Pro některé jedince může být velmi nesnadné hubnout, i když se o to snaží.

Článek

„Zjistili jsme první silné důkazy spojující rizikové varianty genu se výšeným příjmem potravy u člověka. Naše závěry jasně naznačují, že lidé s touto variantou genu FTO jsou obézní proto, že jsou vnitřně řízeni ke konzumaci většího objemu potravy,“ uvedl John Speakman z Aberdeen University pro britský list Daily Telegraph.

Podle Speakmana pro takové jedince může být velmi nesnadné hubnout a držet na uzdě míru konzumovaných potravin, protože vnitřní impulzy jsou silnější než jejich vůle. Přesto ale varoval, že toto neplatí pro všechny obézní a lidé by se na něco podobného neměli vymlouvat a o hubnutí se poradit s odborníkem.

Z výzkumu týmu z Aberdeenu vyplývá, že lidé s kritickou variantou (alelou) genu způsobujícího věčný hlad zkonzumují denně až o 290 kalorií více než lidé bez podobné genetické informace.

Reklama

Související články

Drsné diety mohou mladistvým zkrátit život

Máte doma dceru, která sice připomíná spíše Heduš Homolkovou, ale občas zatouží být Twiggy? Pak zřejmě střídá období přejídání s hladovkami. Podle skotských...

Výběr článků

Načítám