Hlavní obsah

Za osteoporózu může nedostatek vápníku

Novinky, zun

Řídnutí kostí neboli osteoporóza trápí velkou část populace. V Česku jí trpí každá třetí žena, které je více než padesát let, a také každý pátý muž, jež překročí tuto věkovou hranici. Jedním z faktorů, který k osteoporóze přispívá, je nedostatek vápníku ve stravě.

Foto: Profimedia.cz

Osteoporóza se projevuje i nadměrným zakřivením páteře.

Článek

Vápník je označován za stavební kámen kostí. Světová zdravotnická organizace doporučila ženám po menopauze, aby jejich minimální denní příjem vápníku byl 1300 mg. Strava většiny českých žen však této denní hranice nedosahuje. Naopak. Průměrný příjem vápníku z potravin se pohybuje pod 500 mg denně.

Co by měli muži a ženy nad 45 let přijmout ve stravě, aby dosáhli doporučené hranice? Denně vypít alespoň půl litru mléka, nebo sníst deset deka polotučného sýra.

Foto: Profimedia.cz

Při osteoporóze postupně mizí kostní tkáň a kosti se stávají náchylnější ke zlomeninám. K jedněm z nejzávažnějších patří zlomenina krčku stehenní kosti. Podle statistik se po ní plně zotaví a je plně samostatných jen 20 % lidí. Ostatní jsou omezeni např. při oblékání, osobní hygieně, vaření, řízení auta.

Kdo nemůže tělu dopřávat vápník jídlem, může se snažit ho doplňovat přípravky, které jsou volně prodejné v lékárnách. Nejlepší je spolehnout se na doporučení svého lékaře. Jisté ale je, že se nic nezkazí užíváním vitamínu D, který je důležitý pro zabudování vápníku do kostí a kostních minerálů (hořčík, zinek, měď, mangan, bor).

Osteoporóza

Osteoporóza je systémové metabolické onemocnění kostry s poruchou mechanické odolnosti kosti. Projevuje se bolestmi zad, snadnou lomivostí kostí i při běžné činnosti či nepatrném pádu, zmenšením tělesné výšky, zmenšenou pohyblivostí. Záludnost nemoci spočívá v jejím bezpříznakovém počátku.

Nejen nedostatek vápníku je ale rizikovým faktorem vzniku osteoporózy. Dalším je například prodělaná zlomenina, kouření a také alkohol.

Reklama

Související články

Tichý zloděj kostí, který dokáže i zabít

Osteoporóza není v Česku ničím vzácným. V ČR trápí přibližně tři čtvrtě miliónu lidí. Řídnutí kostní tkáně je přitom tichý a záludný prevít. Zabije vás, ani...

Výběr článků

Načítám