Hlavní obsah

Z rakoviny se vyléčí až polovina nemocných, záleží na včasném odhalení

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice ročně dostane rakovinu zhruba 73 tisíc lidí a přibližně 27 tisíc na ni zemře. Počet nemocných rok od roku stoupá, ale v důsledku lepší léčby počet zemřelých naopak klesá. V pomyslném žebříčku úmrtí je rakovina na druhém místě hned za úmrtím na nemoci srdce a cév.

Foto: Václav Pergl

Profesor Miroslav Zavoral v maketě tlustého střeva ukazuje polypy (červená koule), z nichž se může vyvinout rakovina tlustého střeva.

Článek

„Z onkologického onemocnění se u nás vyléčí asi 47 procent nemocných. To je slušné číslo a neustále vzrůstá. V Evropě je to nejvíc na Islandu a ve Švédsku, kde se vyléčí 63 a 62 procent nemocných,“ říká profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti.

Vysvětluje to tím, že lidé o něco více dbají na nádorovou prevenci a také, že se zlepšují diagnostické a léčebné metody. Kdo však očekává, že bude objeven zázračný univerzální lék na rakovinu, bude asi zklamán. Nic takového není, ba ani na obzoru. Muže nejvíc zasahuje rakovina plic, ženy rakovina prsu, obě pohlaví pak rakovina tlustého střeva a konečníku.

Každý čtvrtý

Během svého života, jak říká profesor Vorlíček, každý třetí občan ČR onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře. I když je léčba stále úspěšnější, vyhlídky nejsou nijak růžové.

Profesor Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, soudí, že do roku 2030 by ve světě měl výskyt nádorového onemocnění stoupnout třikrát. Alespoň takový je výhled, který byl zveřejněn na světovém onkologickém fóru. Důvodem je stárnutí populace, kdy ve vyšším věku je nádorů víc, a také skutečnost, že medicína dnes umí řadu nádorových onemocnění zachytit v počátečním stadiu, kdy je šance na vyléčení obrovská. Proto také tolik lidí nádorové onemocnění přežije.

České republice patří první místo v mužích a deváté v ženách na světě v rakovině tlustého střeva a konečníku v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Do roku 2030 by ve světě měl výskyt nádorového onemocnění stoupnout třikrát
Luboš Petruželka profesor

Ročně tento druh rakoviny zasáhne zhruba 8500 Čechů a přes 4000 na ni zemře. „Kdyby se u nich nádor odhalil včas, mohli žít. Ale 54 procent z nich přijde pozdě a to je hrozné,“ soudí profesor Miroslav Zavoral z Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Přitom lékařské statistiky dokazují, že pokud je toto onemocnění zachyceno v úplně raném stadiu, až 95 procent nemocných lze vyléčit. V ČR nyní žije s tímto onemocněním asi 45 tisíc lidí.

Jsme náchylnější

Češi a Maďaři prý mají větší náchylnost k rakovině tlustého střeva a konečníku v genech. „Nikdo zatím nedokázal přesně určit proč,“ říká profesor Zavoral. Zřejmě za to ale může nezdravý způsob života, obliba tučných jídel a nedostatek pohybu. Jíme hodně živočišných tuků, červeného masa, tepelně zpracovaného smažením, pečením, jíme hodně uzenin a málo ryb. V pití piva jsme na světové špičce a bylo prokázáno, že má vliv na rakovinu konečníku. Samozřejmě že ale jedno nebo dvě piva denně nic neznamenají.

Kampaň Střevotour

Už dva roky občanské sdružení Onkomaják spolu s Nadací Vize 97 organizují informační kampaň Střevotour. Po republice jezdí obrovská maketa tlustého střeva o rozměrech 9 x 4 m, kterou se dá procházet jako tunelem. Ředitelka sdružení Onkomaják Pavla Freijová tvrdí, že kampaň přispěla k prohloubení znalostí lidí o tomto onemocnění, a hlavně přiměla mnoho lidí více dbát na prevenci.

„To je nesmírně pozitivní,“ říká Freijová. Lidé maketou procházejí a vidí obrovské polypy, z nichž rakovina tlustého střeva může vzniknout. Mnohé to i šokuje. Maketa bude po ČR jezdit i letos a měla by navštívit nejméně 15 měst. Možná, že na několik dní zavítá i na Pražský hrad, protože prezident Václav Klaus převzal záštitu nad Národním onkologickým programem.

Pomáhá i kampaň Nenechám se vyloučit upozorňující na nutnost prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Roste pomalu

Určitou „výhodou“ rakoviny tlustého střeva a konečníku je to, že roste relativně pomalu. Nádor se vyvíjí až deset let a jeho první manifestací bývá krev ve stolici. Ohroženi jsou hlavně lidé nad 50 let. Ti také mají možnost od tohoto věku bezplatně každé dva roky podstoupit test na okultní krvácení do stolice.

Od 55 let se pak mohou rozhodnout, zda nevyužijí i preventivní kolonoskopie, tedy vyšetření tlustého střeva, které je přesnější a lékař při něm může rovnou polypy odstranit.

Stále však i na tuto prevenci chodí málo lidí, méně, než by bylo zapotřebí. Odborníci se přimlouvají za to, aby i praktičtí lékaři mysleli u všech svých registrovaných pacientů na toto vyšetření a pravidelně jim je nabízeli i bez jejich vyžádání.

A jaká je léčba rakoviny tlustého střeva a konečníku? Tou hlavní je chirurgické odstranění nádoru, dále pak chemoterapie a radioterapie. V poslední době lékaři mají k dispozici i nejmodernější tzv. biologické léky, které zabíjejí přímo nádorové buňky. Léčí se s nimi v onkologických centrech.

Obecné varovné příznaky rakoviny
Lékaři doporučují, abyste okamžitě navštívili lékaře, když zjistíte:
bulku
ránu, která se nehojí, i v ústech
mateřské znaménko, bradavici, které mění tvar, velikost a barvu
změnu na kůži podobnou vředu, která se objevila náhle
neobvyklé krvácení
v případě, že máte trvalé obtíže, zejména dlouhotrvající kašel nebo přetrvávající chrapot
změny při vyprazdňování moče nebo stolice
nevysvětlitelné hubnutí a váhový úbytek
Riziko rakoviny tlustého střeva stoupá:
s věkem
s výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku v rodině
s výskytem nenádorových výstupků (polypů) ve střevě
u osob, které již v minulosti zhoubným nádorem onemocněly
s nezdravým životním stylem, tedy obezitou, kouřením, nadužíváním alkoholu, nedostatečnou fyzickou aktivitou, stravou bohatou na tuky atd.
K příznakům onemocnění patří:
změna ve vyprazdňování – zácpa nebo průjem trvající déle než několik týdnů
pocit ne zcela vyprázdněného střeva
jasně červená nebo tmavě červená krev ve stolici, černá stolice může též znamenat sraženou krev ve stolici
stolice užší či tenčí než obvykle
bolesti břicha, větry, nadýmání, pocit plnosti nebo křeče
úbytek na váze bez zřejmého důvodu
permanentní únava nebo schvácenost
chudokrevnost bez zjevné příčiny

Základní prevence onkologických onemocnění

Udržujte si přiměřenou hmotnost. Obezita či nadváha zvyšují riziko mnoha typů rakoviny, například tlustého střeva a prsu.

Alespoň 30 minut denně se věnujte fyzickým aktivitám.

Omezte spotřebu potravin, které obsahují velké množství tuků a sacharidů, ale málo vlákniny. Vyhýbejte se slazeným nápojům. Mezi vysokoenergetické potraviny se řadí hamburgery, chipsy, smažené kuřecí kousky nebo většina druhů pizzy a také svačinky typu čokolád, křupek nebo sušenek.

Jezte různé druhy zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva a luštěnin. Chrání před rakovinou úst, žaludku a tlustého střeva.

Omezte konzumaci červeného masa, například hovězího, vepřového a skopového, a vyhýbejte se uzeninám. Jsou důkazy, že červené maso a uzeniny způsobují rakovinu tlustého střeva, ačkoliv zatím nebylo přesně stanoveno množství těchto masných výrobků, které lze bezpečně konzumovat bez zvýšeného rizika. Neměli byste jíst víc než 500 g červeného masa týdně.

Pokud pijete alkoholické nápoje, omezte jejich množství nejvýše na 2 dcl přírodního vína denně (muži) a 1 dcl (ženy).

Omezte konzumaci slaných jídel a potravin konzervovaných pomocí soli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám