Hlavní obsah

Vzácný syndrom ničí mladé ženě život

Cassie Gravesová nemá jednoduchý život. Kamkoli jde, doprovází ji velmi nepříjemný odér. Trpí totiž syndromem rybího zápachu neboli trimetylaminurií, která je způsobena geneticky. Takto postiženým lidem chybí enzym flavinmonooxidáza 3, který odbourává některé aminokyseliny. Následkem toho dotyčný páchne velmi intenzivně rybinou.

Britská zpěvačka Cassie Gravesová

 
Článek

Dvaadvacetiletá zpěvačka z Velké Británie má smůlu v tom, že se choroba projevuje i v dospělosti. U řady postižených je totiž nepříjemný zápach cítit jen v dětství a dospívání.

„Znáte to, když jdete na rybí trh a cítíte ten příšerný zápach? Tak páchnu i já. Vychází to z mé kůže a vlasů. Vychází to s potem a je jedno, kolikrát denně se osprchuji, nezbavím se toho,“ stěžuje si pohledná Cassie z Londýna v rozhovoru pro Daily Mirror.

Setkává se s nepochopením okolí

Jak uvádějí lékařské spisy, osoby postižené trimetylaminurií často zažívají psychosociální problémy s úzkostmi, nízkým sebevědomím, sociální izolací a osamělostí. Může dojít ke zhoršenému prospěchu ve škole.

„Byly doby, kdy jsem páchla tak strašně, že jsem nemohla chodit do školy. Máma mě raději nechávala doma, aby mě děti nešikanovaly,“ tvrdí zpěvačka, která se také bojí vystupování na pódiu, když je příliš blízko fanoušků. Jakmile se začne potit, rybinou zaplní celou místnost.

„Nejhorší na celé té poruše je, že já sama to vůbec necítím. Jsem pak paranoidní a nevím, kdy páchnu a kdy ne. Takže musím neustále spoléhat na rodinu a dobré přátele, kteří mě včas upozorní,“ tvrdí.

Nadaná zpěvačka a textařka se stále setkává s nepochopením okolí. „Je těžké vysvětlit druhým, že mám syndrom rybího pachu. Je to tak vzácné, že mi lidé nevěří, když jim to říkám,“ říká Gravesová.

Strava může pomoci

Pozor si musí dávat na všechny potraviny, které jsou bohaté na trimetylamin a cholin. Nesmí tak vejce, majonézu, játra, vnitřnosti, hrášek a luštěniny, mořské plody a ryby.

Stejným syndromem trpí i čtyřnásobná matka Claire Rhodesová také z Velké Británie. Snaží se s tím bojovat, a proto změnila naprosto způsob svého stravování. Na syndrom rybího zápachu totiž neexistuje žádný lék, ale lidé jím trpícící mohou příznaky ovlivnit tím, že se vyhnou určitým potravinám a užívají lékařem předepsaná antibiotika.

Foto: Profimedia.cz

Claire Rhodesová se snaží s trimetylaminurií poprat prostřednictvím zdravé stravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám