Hlavní obsah

Vysoké podpatky nezpůsobují kolenní artritidu

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WARWICK

Vědci z University of Warwick vyvracejí obavy, že by boty na jehlovém podpatku vedly k artritidě kolene. Naopak, dámy, které jsou vysokými podpatky posedlé, se prý v budoucnu vyhnou kolenním bolestem. Vyplývá to z čerstvé studie, jejíž závěry zveřejnil časopis Journal of Epidemiology and Community Health.

Foto: Archiv pořadatele
Článek

Fakt, že boty na jehlovém podpatku nezpůsobují kolenní artritidu, potvrdil průzkum provedený mezi sto jedenácti ženami ve věku od padesáti do sedmdesáti let. Všechny, které je nosily, bolestmi kolen netrpěly.

Odborníci tvrdí, že zhruba sedmi a půl centimetrové podpatky mají přímou souvislost s redukcí problémů s klouby. Přitom není třeba se v podpatcích trmácet po celé dny, podle expertů prý postačí několikrát do týdne si  v nich příjemně zatančit.

Mytí podlahy je nebezpečnější

Na podpatky se často nadává a přisuzuje se jim příčina různých onemocnění, přitom dalece větší vliv na potíže s koleny má nadváha před čtyřicátým rokem věku, náročná fyzická práce a zranění kolene v mládí.

"U žen, které kouří, mají nadváhu a dělají hodně těžké domácí práce, jako je třeba drhnutí podlahy, se bolesti kolenou v pozdějším věku rozvinou daleko častěji. Ženy chodící v botách s podpatky ale mohou být klidné. Jejich módní doplněk jim problémy rozhodně nezpůsobí, spíše je před nimi ochrání," uvedla profesorka Margaret Thorogoodová z lékařské fakulty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám