Hlavní obsah
Mezi pijáky kávy je mnohem méně smrtelných případů onemocnění prostaty Foto: Profimedia.cz

Vysoká konzumace kávy snižuje riziko rakoviny prostaty

Nadměrná konzumace kávy sice může mít řadu neblahých vlivů na zdraví, podle nové studie z Harvardu ale přesto může zvláště pánům prospívat. Snižuje totiž riziko rakoviny prostaty.

Mezi pijáky kávy je mnohem méně smrtelných případů onemocnění prostaty Foto: Profimedia.cz
Vysoká konzumace kávy snižuje riziko rakoviny prostaty

Zbytněním předstojné žlázy po pětačtyřicátém roce života trpí každý druhý muž. Přitom zbytnění prostaty je jedním z rizikových faktorů pro rozvoj rakoviny.

Šest šálků denně sníží riziko o pětinu

Při konzumaci kávy v dávce šest šálků denně, což se považuje už za nadměrné množství, se sníží riziko rakoviny prostaty o pětinu. Ale významnější je fakt, že mezi pijáky kávy je mnohem méně smrtelných případů tohoto onemocnění ve srovnání s těmi, kteří kávu nepijí vůbec.

Pijáků kávy umírá o 60 procent méně

Podle studie z Harvardu umírají na rakovinu prostaty konzumenti kávy o 60 procent méně než muži, kteří kávu nepijí vůbec.

„Vztah mezi konzumací kávy a sníženým rizikem rozvinuté rakoviny prostaty je biologicky věrohodný,“ tvrdí autorka studie Kathryn Wilsonová. Mužům, kteří kávu nepijí, by ale její nadměrnou konzumaci rozhodně nedoporučila.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků