Hlavní obsah

Výběrem kvalitních biopotravin z ekofarem prospějete své rodině a podpoříte lokální producenty

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o biopotraviny v Česku neustále stoupá. Jak ukazují průzkumy, lidé u nich oceňují vysokou kvalitu, šetrnost k životnímu prostředí i prokazatelný původ. Koupit si cokoliv dobrého a k tomu podpořit lokální producenty je věc, která má nejen v této těžké době skutečně smysl.

Foto: Profimedia.cz

U českých ekologických farmářů dnes seženete prakticky vše, co potřebujete.

Článek

Biopotraviny, které poznáte podle označení biolistem či biozebrou, dnes tak již nejsou jen záležitostí dovozů ze zahraničí, ale i domácích ekofarem, které dodávají své výrobky nejen do lokálních prodejen, na farmářské trhy, ale dnes i do velkých obchodních řetězců.

Z českých ekologických farem dnes tedy snadno seženete prakticky vše, co potřebujete, od toho nejchutnějšího masa přes sezonní čerstvé ovoce, zeleninu, mléčné výrobky až po vybrané biodelikatesy.

Jejich nákupem navíc podporujete domácí produkci, ale i lokální ekonomiku, jelikož zemědělci dávají práci dalším lidem a přispívají k oživování venkova. Zároveň minimalizujete tzv. uhlíkovou stopu, jelikož nic z toho k nám zbytečně neputuje přes půl světa.

Za biopotravinami můžete vyrazit i přímo na ekofarmu, kde si nakoupíte čerstvé produkty podle své chuti. Navíc víte, odkud přesně produkty pocházejí a kolik práce stálo za tím, že je můžete připravit své rodině k obědu či večeři. A to i v této nelehké době, kdy je nakupování značně omezené – vrátka na ekologických farmách a obchůdky lokálních prodejců zůstávají otevřené i nadále.

Proč je dobré, aby se biopotraviny staly nedílnou součástí našich jídelníčků

Zdraví

Výhodou nákupů přímo od farmářů je i osobní kontakt, možnost výběru sezonních produktů či zážitek z farmy jako takové. Mnohé ekofarmy zároveň nabízejí i ubytování, tudíž budete mít prostor dokonale poznat i okolí farmy.

Pokud nevíte, kde máte nejbližší ekofarmu, pak můžete vyzkoušet přehledné mapy producentů biopotravin na www.myjsmebio.cz, www.kamprobio.cz nebo kde.lovime.bio. Můžete si v nich vyhledat nejbližšího prodejce, zjistit, jakou má otevírací dobu, filtrovat dle sortimentu, dostupnosti a řady dalších parametrů.

Jak dlouho vydrží jednotlivé potraviny a jak je skladovat

Zdraví

Když nemáte žádnou farmu v dosahu

Některé farmy se snaží na poptávku reagovat co nejpružněji a nově nabízejí také závoz svých produktů až k vašim dveřím. Dnes tedy již není problém objednat si bio hovězí z Bílých Karpat nebo třeba zeleninu z Polabí, ať už bydlíte kdekoliv.

Alternativou je pak využití velkých online supermarketů s rozvážkovou službou. Ty často nabízejí samostatnou sekci „bio“, kde naleznete produkty jak od desítek drobných producentů, tak i od velkých zavedených firem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Potraviny, které zvyšují koncentraci

Čím dál tím víc firem přechází na práci z domova. Kvůli novým nařízením navíc zůstáváme doma více, a to samé platí i pro naše děti. Stejné pracovní prostředí...

Výběr článků

Načítám