Hlavní obsah

Vlasy vyžadují každodenní péči

Právo, Eva Urbanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlasy jsou ozdobou každé ženy. Dokonce mohou být i korunou její krásy. Musí však být dokonale upravené, lesklé a zářící. To ovšem od každé ženy vyžaduje, aby o ně velice důkladně a hlavně soustavně pečovala.

Článek

Nepřítelem číslo jedna je znečistěné prostředí, ve kterém se neustále pohybujeme, zvláště ve městech, kde je vysoká koncentrace škodlivin. Měli bychom je chránit i před prudkým slunečním zářením, a to neméně tak důkladně a pečlivě jako svoji pokožku.

Vlivem barvení, melírování, častého fénování, působením škodlivých látek obsažených ve vzduchu dochází k poškozování vlasového vlákna, vlasy ztrácejí pružnost, třepí se, jsou vysušené, splihlé a nedrží tvar. Tyto jevy signalizují, že s našimi vlasy není něco v pořádku a že je nutné něco pro ně udělat.

Rozhodují správné prostředky i kosmetika

Správná péče nespočívá pouze v příliš častém mytí, neboť tím vlasy zbavujeme přirozené tukové vrstvy, která je i pokožku hlavy chrání. Nejdůležitější je používat správné prostředky a takovou kosmetiku, která vyhovuje jednotlivému typu vlasů a míře jejich poškození.

Existuje celá řada kvalitních šamponů, balzámů a masek, které vlasům a pokožce hlavy prospívají, umí mírnit a vyrovnávat nepříznivé vlivy, účinky stresu a agresivního slunečního záření. "Pro intenzívní regeneraci je vhodné aplikovat spreje nebo speciální ampule obsahující látku, která je schopna nahradit stavební složku vlasů keratin.

Problémy mastných vlasů řeší šampony obohacené amfotherními polysacharidy, které obalují vlas jemným filmem a zabraňují tak nadměrnému maštění. Velmi účinné jsou i přípravky obsahující liposomy, esenciální oleje, rozmarýn a další ozdravné složky.

Suché vlasy snášejí dobře hydratační kosmetiku, obohacenou navíc vitamíny E a A, minerály, výtažky z mořských řas a jinými potřebnými látkami. Dodávají vlasům to, co jim chybí, posilují přirozené ochranné vlastnosti vlasového vlákna a mají výborné regenerační schopnosti," říká Patrik Herstus, spolumajitel vlasového studia Twins.

Dobrá rada nad zlato

Kosmetické firmy nám vycházejí vstříc širokou škálou nejrůznějších přípravků a zvolit tu správnou cestu nám usnadní, poradíme-li se se svým kadeřníkem. Správně zvolený šampon a balzám udržuje optimální hydrataci a zdravou strukturu vlasů. Používání laků a různých tužidel má efektní účinky, pomáhá při tvarování účesů, ale později jsou vlasy matné, těžké a ztrácejí pružnost. Jsou zranitelné, a proto se doporučuje zacházet s nimi jemně a opatrně - nerozčesávat je násilně.

"Při mytí vlasů nemusíme nechávat šampon příliš dlouho působit. Stačí dvakrát je umýt, ale hlavně důkladně zbavit všech přípravků, které na vlasech ulpěly.

Zůstanou-li na nich zbytky předešlé regenerace, laku nebo masky, budou těžké a dříve mastné. Špatně se potom češou a tvarují. Vyplatí se propláchnout je důkladně teplou či vlažnou vodou. Při prvním mytí se odstraňují nečistoty z vlasů, při druhém se provádí masáž pokožky hlavy pro aktivaci krevních vlásečnic, které vyživují vlasový kořínek.

Na závěr bychom měli použít regenerační balzám, který zaručuje ochranu a výživu a má i UV filtr, chránící před negativními vlivy slunečního záření. Kvalitní balzámy obsahují proteiny, výtažek z jojoby, multivitaminy a další látky potřebné pro zdravé a lesklé vlasy," dodává kadeřník Patrik Herstus.

Současným módním trendům barvení vlasů, melírování a plastickému zvýrazňování použitím více barevných odstínů se nezabrání. To je expanze vlasové módy a nedá se zastavit. Nemůžeme ani zvrátit fakt, že žijeme ve znečistěném prostředí. A proto je tak důležité dát vlasům, co potřebují - nezbytnou výživu, péči a regeneraci, aby byly co nejvíce před těmito útoky chráněny.

JAK PEČOVAT O BARVENÉ VLASY

  • Zvýšenou péči vyžadují nejen vlasy často barvené, ale i odbarvované a melírované. Bývají sušší, často se lámou a jsou citlivé vůči slunci.
  • Je lepší poradit se s odborníkem a vybrat nejvhodnější prostředky. K dispozici jsou spreje, výživné masky i vitamínové koktejly s účinkem hloubkové regenerace.
  • Nezapomínejme ani na staré, dobré a osvědčené recepty našich babiček. Alespoň jednou za týden je dobré dopřát vlasům bylinkovou lázeň z heřmánku nebo lipového květu, z kopřiv, případně z březového listí. Tmavým vlasům zase vyhovuje hena, koupel v černém čaji nebo v odvaru z ořechových listů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jemné vlasy vyžadují pravidelnou péči

Mnoho žen má problémy s tím, že jejich vlasy jsou zplihlé a nedrží tvar. Hned po vyfoukání vypadají ještě dobře, pak ale účes ztratí objem a vlasy se přilepí...

Před sluncem je třeba chránit i vlasy

Chránit si pokožku krémy na opalování považujeme za samozřejmé. Bez použití těchto přípravků se již dnes jen málokdo odváží vystavit slunci. Na co však v létě...

Výběr článků

Načítám