Hlavní obsah

Vláda schválila opatření proti pandemii chřipky

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Vláda ve středu schválila pandemický plán proti chřipce. Znamená to, že Česká republika má přesně stanoveno, co, kdy, kdo a jak udělá v případě, že vypukne celosvětová epidemie chřipky. Onemocnět by mohla až polovina národa.

Foto: Alena Lochmannová

Karlovarský kraj podpoří provoz cyklobusů příspěvkem ve výši 200 tisíc korun.

Článek

"Jsem velmi ráda, že pandemický plán vláda schválila bez problémů. Je kvalitní," řekla ministryně zdravotnictví Marie Emmerová.

Pandemie chřipky je vysoce aktuální. Dokonce Světová zdravotnická organizace na dnešek svolala do Ženevy summit výrobců vakcín, protože v případě, že by pandemie vypukla, trvalo by šest měsíců, než by bylo vyrobené sérum proti chřipce. V Ženevě se přední výrobci vakcín proti chřipce a zástupci vlád chtějí domluvit, jak tento čas uspíšit.

Antivirotik má být dost

Jeden z tvůrců plánu, hlavní hygienik Prahy doktor Vladimír Polanecký, upřesnil, že Česká republika má přesně stanovenou řídící strukturu, která v případě pandemie bude jednat, aby omezila následky epidemie na minimum.

"Máme přesně stanoveno, které osoby by v případě pandemie dostávaly antivirotika přednostně, než by byla vyrobena pandemická vakcína, protože jsou ve velkém ohrožení. Je jich přibližně 1,8 miliónu," řekl Polanecký.

Jde o malé děti, seniory, diabetiky, kardiaky, chronické a onkologické pacienty, ale také lidi, kteří zajišťují chod státu, například zdravotníky, policisty, hasiče, pracovníky dopravy a další. Vláda nyní uzavře s výrobci antivirotik smlouvu tak, aby stát měl dostatek léků pro všechny tyto rizikové skupiny a byl schopen zajistit jejich ochranu. Náklady na antivirotika a vakcínu budou přibližně 520 miliónů korun.

Současná vakcína před pandemií nechrání

Současná vakcína, kterou se nyní očkuje, nechrání před pandemickým kmenem. Vakcína by musela být jiná. I tak se ale vyplatí dát se nyní očkovat proti chřipce. Proočkovanost v České republice je velmi malá, pouze 7 procent, přestože v zemích Evropské unie je 22 procent a doporučení Světové zdravotnické organizace je 33 procent.

"Chřipka je vážné onemocnění, na které se i umírá," zdůraznil hlavní hygienik republiky Michael Vít. Uvedl, že situace v ČR je klidná a stejně tak v Evropě i ve světě. Kdyby se však spojil ptačí virus chřipky, který řádí v jihovýchodní Asii s lidským, vyvolalo by to chřipkovou pandemii. [celá zpráva]

Chod země by byl omezen

Pandemický plán mj. předpokládá i nepopulární opatření, jako je:

- zákaz shromáždění a konání rozsáhlých kulturních, společenských a sportovních akcí,

- zákaz návštěv v nemocnicích, ústavech sociální péče, domovech důchodců,

- omezení provozu škol,

- omezení provozu některých úřadů.

Součástí plánu je i informační kampaň, která má seznámit obyvatele s tím, jak se chřipka projevuje a jak se co nejúčinněji proti ní bránit.

Pandemie chřipky

Pandemie chřipky byla v letech 1918 - 1920, kdy šlo o tak zvanou španělskou chřipku. Ve světě onemocnělo 700 miliónů lidí a zemřelo 22 miliónů. Další milióny nemocných a mrtvých si vyžádaly pandemie v letech 1957 až 1959 (asijská chřipka) a 1968 (hongkongská).

Nejrozsáhlejší chřipková epidemie byla v ČR na přelomu let 1969 - 1970, kdy se jako nová varianta objevil kmen A(H3N2). Tehdy chřipka postihla 2,5 až 3,2 miliónu obyvatel. V roce 1985/1986 to bylo 3 milióny obyvatel. Loni chřipková epidemie byla jen lokální. Běžně vlna chřipek u nás trvá asi 6 týdnů a začíná většinou od poloviny prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Svět se bojí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává pandemie, tedy celosvětové chřipkové epidemie. V úterý opět varovala před rozšířením ptačí chřipky. Kdyby...

Výběr článků

Načítám