Hlavní obsah

Vitamin K2 snižuje u žen po menopauze riziko aterosklerózy

Podle posledního výzkumu denní zvýšení příjmu vitaminu K2 o 10 mikrogramů snižuje o devět procent riziko propuknutí aterosklerózy u žen po menopauze. Jelikož ateroskleróza je velmi závažné onemocnění, každé takové poznání je podle vědců velmi pozitivním krokem v prevenci onemocnění.

Vitamin K2 snižuje u žen po menopauze riziko aterosklerózy

„Náš objev může mít zásadní dopady pro prevenci aterosklerózy. Zároveň je důležité upozornit na to, že není vhodné toto množství vitaminu K2 získávat větším příjmem potravin. Mnohem vhodnější formou jsou doplňky stravy nebo nízkotučné mléčné výrobky, upozorňuje vedoucí studie Gerrie-Cor Gast z Univerzitního lékařského centra v Utrechtu.

Vědci ověřovali působení vitaminu K2 na 16 057 ženách po menopauze ve věku 49 až 70 let. Při zahájení studie netrpěla žádná z žen onemocněním kardiovaskulárního systému. Účastnice byly sledovány po dobu osmi let. Na konci studie výzkumníci vypozorovali spojitost mezi výrazně nižším výskytem aterosklerózy a zvýšeným příjmem přírodního vitaminu K2. Zvýšený příjem vitaminu K1 neměl podle výzkumníků na prevenci kardiovaskulárních onemocnění dopad.  

Záhadné účinky vitaminů K1 a K2

„Doporučená denní dávka vitaminu K je 90 až 120 mikrogramů pro muže i ženy. S výjimkou novorozenců tuto potřebu pokrývá pestrá strava. U žen v menopauze je vhodné pokrýt zvýšenou potřebu také doplňky stravy,“ doporučuje prof. Vilím Šimánek z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci. 

Podle Šimánka souvisí účinky vitaminů K1 a K2 s jevem nazývaným kalcifikační paradox. „Souběžně s osteoporózou se vápník usazuje ve stěnách tepen, což výrazně zhoršuje jejich pružnost. Tepny se pak snadno stávají náchylné k ateroskleróze.“

Potraviny s vyšším obsahem vitaminu K1 a K2

Vitamin K1:

- hlávkový salát,

- brokolice,

- špenát

- v typické západní skladbě jídelníčku tvoří 90 procent příjmu vitaminu K.

Vitamin K2: 

- v  mase 

- ve fermentovaných mléčných výrobcích jako jsou hl. sýry.

- tvoří zbývajících deset procent příjmu vitaminu K.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků