Hlavní obsah

Vitamin D chrání tlusté střevo před rakovinou

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON

Lidé s vysokou hladinou vitaminu D v krvi méně často trpí rakovinou tlustého střeva. V rozsáhlé studii to potvrdili lékaři z Harvardské univerzity. Česko přitom zaujímá první místo v počtu lidí postižených touto zhoubnou nemocí. Vitamin rozpustný v tucích vzniká v kůži fotochemickou reakcí vlivem slunečního záření. Část ho tělo přijímá z potravin - mořských ryb, žloutků či mléčných výrobků.

Článek

Doktorka Kana Wuová z Harvardu se svými kolegy vyšetřila 179 pacientů s rakovinou tlustého střeva a konečníku a srovnala jejich zdravotní stav, obsah vitaminů v krvi a věk s 356 zdravými jedinci.

Osoby s vyšší hladinou vitaminu D v krvi byly méně často oběťmi zhoubného nádoru střev. Tato studie podpořila mnohé podobné z předchozí doby, které se zabývaly vztahem vitaminu D a rakoviny tlustého střeva, prsu, vaječníků a slinivky.

"Zjistili jsme, že ochranný účinek vitaminu D před rakovinou byl velmi silný u štíhlých a fyzicky aktivních mužů a žen, ale u osob s nadváhou a neaktivních byl naopak slabší," uvedla Wuová. Podle ní je to způsobeno tím, že osoby s nedostatkem pohybu se stávají rezistentními vůči inzulínu, což zvyšuje silně riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva.

Reklama

Související témata:

Související články

Papilomavirus může způsobit rakovinu krku

Lidský papilomavirus - HPV působí zdravotníkům v posledních letech vrásky. Pohlavně přenosný vir podobný tomu, co způsobuje bradavice, může totiž indukovat...

Výběr článků

Načítám