Hlavní obsah

Virus rýmy může ničit rakovinu kůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Australští vědci z univerzity v Newcastlu zjistili, že při léčbě rakoviny kůže by bylo možné použít virus rýmy. Podle nich jde o objev obrovského významu.

Foto: Aleš Rajský

Při zkouškách se cepín podrobí statickému zkušebnímu zatížení po dobu jedné minuty.

Článek

"Došli jsme k tomu, že buňky melanomu lze zničit tak, že se infikují virem rýmy," řekl profesor Darren Shafren, který vedl výzkumný tým. "Máme za to, že jde o významný objev z hlediska možností léčby melanomu. Jsme nadšeni," podotkl.

Tento druh rakoviny, který může být smrtelný, je v Austrálii značně rozšířen, protože na kontinentu je intenzívní sluneční svit a obyvatelé mají světlou pleť. Relativně často je diagnostikován na západě. V České republice za posledních třicet let stoupl výskyt melanomů o 420 procent, v posledních letech ročně touto chorobou onemocní kolem 1 300 lidí a tři sta na ni umírá.

Naděje pro pacienty - za rok nebo za dva

"Výsledky, kterých jsme dosáhli při experimentech s lidskými buňkami a se zvířaty, jsou velmi pozitivní. Dokážeme-li dosáhnout podobných výsledků u lidí, můžeme mít způsob léčby hotov do roka nebo dvou," tvrdí profesor Shafren.

Léčba by mohla vypadat tak, že by se virus vpravoval injekcemi do místa na pokožce, kde je melanom. Posléze by se virus vyvíjel a zhoubný nádor ničil. Shafren soudí, že do několika týdnů se tumor bude zmenšovat a následně zmizí.

Kromě toho by virus měl obíhat v těle a ničit další ložiska melanomu, která ani nebyla zjištěna.

Je třeba povolení k distribuci

Profesor Shafren počítá s tím, že se léčba bude nejprve ověřovat u pacientů v konečné fázi nemoci. Mohla by být k dispozici okamžitě, je však třeba ještě získat povolení pro distribuci, dodal.

V Austrálii onemocní rakovinou kůže nejméně jednou za život každý druhý obyvatel. Lékaři mají za to, že riziko vzniku melanomu výrazně roste častým opalováním bez ochrany a zejména spálením.

Reklama

Související témata:

Související články

Melanom ročně usmrtí 300 obyvatel ČR

Na nejhorší typ kožní rakoviny, melanom, umírá v České republice v poslední době přibližně 300 lidí ročně. "Melanom je značně nebezpečný typ nádoru, přechází...

Solárko opravdu způsobuje rakovinu kůže

Lidé, kteří touží po opálené pokožce po celý rok a navštěvují solária, riskují vlastní zdraví. Nedávný výzkum pod vedením amerických vědců přinesl důkazy...

Výběr článků

Načítám