Hlavní obsah

Virus chřipky při kýchnutí letí až dva metry

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřipka včetně prasečí je kapénková nákaza. Šíří se tedy vzdušnou cestou a kontaktem. Na penězích a oděvu vydrží i dvanáct hodin. Proto lékaři doporučují omezit líbání a při zdravení si nepodávat ruce.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři doporučují učit už i malé děti, aby si dávaly při kašlání ruku před ústa.

Článek

„Líbáním se virus zcela zaručeně přenese, ale také smrkáním a kýcháním. Dolet při kýchání a kašlání je až dva metry. To znamená, že všechny lidi v tomto okruhu může jeden nemocný nakazit,“ říká profesor Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové.

Dodává, že virus se šíří přímou, ale i nepřímou cestou. Přímá cesta je právě v kapénkách, kýcháním, smrkáním, ale i líbáním. Nepřímá cesta spočívá v potřísnění běžně používaných předmětů, dále v podání rukou a v otisku rukou na kontaminovaných věcech.

Virus, pokud je v kapénkách, je odolný proti vyschnutí a tak v prachu při pokojové teplotě může zůstat i několik dní. Na papíru, oděvu, bankovkách vydrží 8 až 12 hodin. Na hladkých neporézních površích jeden až dva dny.

Mýt si ruce

„Proto je tak nesmírně důležité neustále si mýt ruce, zakrývat nos i ústa při kašlání i kýchání a používat jednorázové kapesníky, které pak vyhodíme. A také vzít si roušku ihned, pokud se objevily příznaky chřipky,“ nabádá profesor Beran.

Rouška, pokud není speciálně upravená, ale nechrání. Měl by ji však mít ten, kdo chřipku má, aby viry neroznášel dál. Pokud běžnou roušku použijeme preventivně a někdo kolem nás s chřipkou kýchne, rouška nás neochrání. Virus se totiž usadí na jejím povrchu, my na roušku sáhneme, virus se přenese na naše ruce, a když si třeba promneme oči, virus se dostane do těla.

Rychle se množí

Vdechnutý virus se dostane do průdušek a do plic a usadí se na sliznici dýchacích cest. Tam se velice rychle množí a v průběhu prvních dvou dní dokonce už po čtyřech až šesti hodinách se jeho množství zdvojnásobuje.

Po 48 hodinách množení viru slábne, ale postižená sliznice potřebuje nějaký čas na to, aby se zahojila. To může trvat až dva týdny a po tu dobu jsme ohroženi nejrůznějšími infekcemi, kterým by se jinak zdravá sliznice dokázala běžně ubránit. Jde zejména o bakterie, které mohou způsobit například zánět průdušek, zápal plic, zánět středního ucha nebo jiná onemocnění.

Příznaky chřipky jsou téměř vždy stejné: je to velmi rychlý nástup onemocnění. Ráno se můžeme cítit úplně v pořádku, během dne se mohou začít objevovat první příznaky a večer onemocnění propukne naplno.

Léčba nejméně pět dní

Typickými příznaky je horečka až 40 stupňů, bolesti hlavy, očí. Postupně se přidávají i bolesti končetin, svalů a kloubů, člověk má pocit vyčerpanosti a únavy.

Mohou se objevit i problémy související se zažíváním, jako je nechutenství, zácpa a zvracení. Nekomplikovaná chřipka se léčí nejméně pět dní doma v posteli. Její příznaky postupně odeznívají. Únava a vyčerpanost ale mohou přetrvávat až po dobu dvou týdnů. U těhotných žen má většinou těžší průběh. Stejně tak u osob s chronickým onemocněním plic, srdce, cév, ledvin.

Jak snížit možnost nákazy

- Vyhýbejte se kontaktu s nemocnými a místům s velkou koncentrací lidí, jako jsou např. kina, divadla, supermarkety, výstavy, MHD atd.

- Nepůjčujte si od ostatních mobilní telefony, sklenice, příbory.

- Nezdravte se podáváním ruky a líbáním.

- Nedotýkejte se rukama obličeje a očí – sníží se tím riziko přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů.

- Myjte si ruce, kdykoli je to možné, mýdlem a pod tekoucí teplou vodou nejméně 20 vteřin, raději i dále, promněte všechny prsty.

- Pokud nejsou voda a mýdlo k dispozici, doporučuje se použití dezinfekčních gelů na alkoholové bázi nebo ubrousků napuštěných látkami s přídavkem alkoholu před jídlem, před krmením dětí včetně kojení, po přípravě potravin, po použití WC, po výměně pleny nebo pomáhání dítěti na WC, po hře se společnými hračkami, před návštěvou a po návštěvě lidí, kteří jsou nemocní.

- Dbejte zvýšeného přísunu přirozených vitamínů – obsažených zejména v ovoci a zelenině.

Léčba spočívá v užívání paracetamolu, který je například v paralenu. Antibiotika na chřipku nezabírají, ta jsou jen na komplikace, zejména v podobě zápalu plic nebo zánětu středního ucha a dalších.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám