Hlavní obsah

Virus chřipky je v chladu odolnější

Právo, BBC, aa

Proč jsou chřipková onemocnění v zimě častější než v létě? Vyšší teploty oslabují jeho ochranný obal, zjistili američtí vědci. Virus je na povrchu pokryt druhem tuků (lipidů), které ho chrání před vyschnutím. V chladu má obal charakter tuhého gelu, jakmile však teplota stoupne nad 15,6 stupně, lipidy začnou měknout a roztávat.

Článek

Tento mechanismus pomáhá virům v šíření vzduchem – známou kapénkovou infekcí – a po usazení do hostitelova těla zaútočit.

Vykašlaný virus na zimním vzduchu vychladne a jeho lipidový obal ztuhne, takže jej ochrání, dokud se nákaza nedostane do dýchacích cest nové oběti.

Tam díky vyšší tělesné teplotě obal rychle roztaje a virus se může množit. Naopak v teplém letním vzduchu lipidy netuhnou a virus rychle vysychá.

Britští vědci nesouhlasí

Výsledky americké studie však obratem napadli britští specialisté, podle nichž by se tak v tropických oblastech epidemie chřipky vůbec neměly vyskytovat.

„Poznání obranných mechanismů chřipkového viru jistě usnadní hledání účinnějších léků, ale vliv teploty na lipidový obal viru asi nebude rozhodujícím faktorem zimních epidemií,“ uvedl pro televizi BBC John Oxford z Lékařské fakulty Univerzity Královny Mary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám