Hlavní obsah

Vhodná snídaně může pomoci s hubnutím

Novinky, zun

Hubnutí a diety hýbou světem. V zimě shazujeme vánoční kila, v létě se snažíme ubrat na váze kvůli plavkám. Redukujeme jídlo, pijeme různé koktejly, zkoušíme vše možné. Přitom je to tak jednoduché. Stačí začít od snídaně. Správně zvolené první jídlo dne totiž dokáže dobře nastavit náš organismus a pomůže i s hubnutím.

Foto: Profimedia.cz

Ve správně zvolené snídani by neměly chybět cereálie.

Článek

Energii nutnou pro fungování získává náš organismus hlavně ze stravy, kterou mu dopřejeme. A pokud se chceme vyhnout celodenní únavě, zažívacím potížím či problémům s nadváhou a obezitou, musíme ráno tělu dodat správné živiny. Zdravou snídaní nastartujeme správnou činnost zažívacího systému a podpoříme spalování tuků.

Lidové rčení Snídani sněz sám, o oběd se poděl s přítelem a večeři dej nepříteli má stále něco do sebe. Nesmí se samozřejmě brát doslova. Ale je dobré si uvědomit, že vynechání snídaně nebo její časové odsouvání jsou úplně nejhorší návyky, které můžou mít za následek, že se přebytečná kila neustále nedaří shodit. Pokud se totiž ráno nenajíme, vyšle náš mozek tělu signál, aby šetřilo energií. Tělo si pak automaticky začne ukládat tuky, kterých by se za jiných okolností zbavovalo.

Naopak snídaně, kterou si dáme do hodiny po probuzení, aktivuje v těle metabolický proces zvaný termogeneze, který změní jídlo na energii. První ranní jídlo dokáže člověka správně nastartovat, pozitivně naladit na celý den a udržet rovnováhu sytosti v žaludku až do času oběda.

Nutričně vyvážená snídaně

Ve výživově hodnotném pojetí snídaně by rozhodně neměly chybět ovesné vločky, které jsou považovány za jednu z nejhodnotnějších cereálií. Obsahují totiž ovesnou vlákninu betaglukan, u které bylo prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Můžeme si dát také třeba jogurt s müsli a ovocem, vaječnou omeletu, celozrnné pečivo, cereálie s mlékem. Vyhnout bychom se měli nadměrnému přísunu cukru a sladkého pečiva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám