Hlavní obsah

Většina rodičů nechodí s dětmi na preventivní prohlídky zubů

PRAHA

Většina rodičů neakceptuje požadavek dvakrát ročně přivést dítě ke stomatologovi na preventivní prohlídku. Děti se do ordinace dostanou zpravidla až tehdy, když je něco bolí. To je mnohdy pro záchranu zubu pozdě. Například v Praze chodí na preventivní prohlídku jen devět procent žáků prvních až pátých tříd. V ostatních regionech je situace o něco lepší.

Článek

Systematická péče o zuby školáků byla zrušena v roce 1990, od té doby jsou za zdraví svých dětí odpovědni rodiče. 

Zlepšit stav zubů dětí se od roku 2000 snaží výukový program péče o chrup určený žákům prvního stupně základních škol, který dosud přivedl do ordinací stomatologů více než 100 000 dětí. Ve školách, které se zapojily do stejnojmenné soutěže, žáci vyplňují kartičky s několika otázkami a součástí kartičky je i rubrika požadující potvrzení od stomatologa o absolvování preventivní prohlídky. 

Mezi školami zvítězila malotřídka z Doubravic nad Svitavou (okres Blansko). Její ředitel František Opatřil řekl, že při hodinách prvouky a přírodovědy se žáci prvního až pátého ročníku věnují projektu Zdravé zuby. Učitelé jeho školy, kterou navštěvuje jen 44 dětí, vozí žáky linkovým autobusem dvakrát ročně na preventivní prohlídku k zubní lékařce. Podle Opatřila se lékaře bojí jen málokteré dítě. Na škole je pouze jeden chlapec, který v ordinaci odmítal otevřít ústa. Ten musí ke stomatologovi s rodiči. Většina dětí navštěvuje lékaře společně.

Prevence se vyplatí

"Rodiče jsou nám vděční za to, že vlastně za ně jezdíme s jejich dětmi k lékaři," řekl Opařil. Doubravičtí žáci jezdí se školou k lékaři od počátku projektu Zdravé zuby. Podle jejich zubařky se tato praxe v dobrém slova smyslu podepsala na jejich chrupu, a proto mají relativně málo kazů. 

Na druhém místě byla ZŠ Litovel v Jungmannově ulici (okres Olomouc) a za na ní se umístila ZŠ Unhošť z ulice T.G. Masaryka, (okres Kladno). Nejúspěšnějšími žáky byli Elen Ulmonová ze Šternberka na Olomoucku, David Sehnal z Rájce Jestřebí na Blanensku a Tomáš Bindr z Teplic. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám