Hlavní obsah

Většina lidí si myje ruce špatně. Ukážeme vám, jak je to správně

Novinky, das

Přestože se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) až 80 % všech infekcí šíří špinavýma rukama, lidé tento fakt stále neberou na zřetel a ruce si nemyjí dostatečně. Někteří si je dokonce neumyjí ani po použití toalety. A když, tak bez použití mýdla, přitom po použití WC zůstává na rukou 2x více mikrobů než před použitím. Ve skutečnosti ale na záchodovém prkénku není tolik mikrobů jako na jiných, běžně používaných věcech.

Správné mytí rukouVideo: Novinky

 
Článek

Většina virů a bakterií se nachází na běžně používaných předmětech, kde se dokážou také úspěšně množit. Vyskytují se například na mincích a bankovkách, na klikách, madlech nákupních košíků, tlačítkách zvonků a výtahů, vodovodních bateriích a ručnících, na počítačových klávesnicích a myších.

„Většina lidí považuje za nejkontaminovanější záchodové prkénko, ale ve skutečnosti je mnohem špinavější počítačová myš a tu zase několikrát předčí klávesnice. A naprostou katastrofou, co do bakteriologického výskytu, bývají houbičky a hadříky na nádobí a někdy i kuchyňská prkénka,“ upozorňuje hlavní hygienička nemocnic Ústeckého kraje Mgr. Dana Vaculíková.

Infekce se také mnohem častěji předávají podáním ruky než líbáním, rizikové je pochopitelně i kýchání a smrkání. Podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) si až 95 % lidí nemyje ruce správně.

„Ruce bychom si měli umýt vždy, když přijdeme domů, obzvláště pak po cestě hromadnými dopravními prostředky, před přípravou jídla i po ní, před samotným jídlem, po kontaktu se zvířetem či jeho exkrementy, po vynesení odpadků, smrkání a kašlání a samozřejmě před a po ošetření rány,” vysvětluje ústavní hygienička z Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Lenka Hobzová.

Pokud jde o hygienu v domácnosti, jde předně o mechanické čištění ploch vodou a běžnými čisticími prostředky. „Pokud neřešíte nějakou akutní infekci, není nutné stále prolévat záchod Savem. To by naopak přispělo k množení velmi rezistentních bakterií, které by vám v důsledku mohly uškodit,“ dodává Hobzová.

Dalším stupněm hygieny rukou je jejich dezinfekce za použití speciálního dezinfekčního prostředku, který si poradí i s odolnými bakteriemi, může být také dobrým řešením na cestách s omezeným přístupem k vodě.

Jak by mělo vypadat správné mytí rukou?

Nejprve si navlhčete ruce a na ně naneste dostatečné množství mycího prostředku. Následně třete dlaň o dlaň, očistěte hřbety rukou s roztaženými prsty, dalšími pohyby umyjte i vrchní oblast prstů a poté samotné palce. Na závěr ruce opláchněte a utřete ručníkem na jedno použití. Jak takové mytí vypadá, vám ukážeme v přiloženém instruktážním videu.

„Důležité je si uvědomit, že v krizových momentech, jako je návštěva zdravotnických zařízení, ať už jsme v roli pacienta, nebo návštěvníka, je nutné si ruce dezinfikovat. Ideálně při příchodu do zdravotnického zařízení a při odchodu z něj,“ radí zakládající členka Národní pracovní skupiny pro hygienu rukou MUDr. Vilma Benešová.

Hlavním důvodem je vysoká koncentrace nemocných lidí a zároveň i přítomnost rezistentnějších kmenů mikroorganismů, než které jsou běžně zastoupeny v komunitním prostředí. Dezinfekcí pak dotyčný chrání sebe i své blízké.

Na 5. května připadá již devátým rokem WHO iniciovaný Světový den hygieny rukou, který vyzdvihuje význam správně prováděné hygieny rukou jako preventivního opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám