Hlavní obsah

Větší šanci skoncovat s kouřením mají lidé, jejichž partner přestane

Větší šanci přestat kouřit mají lidé, kteří se do boje s cigaretou pustí spolu se svým partnerem nebo partnerkou. Pomáhá také to, když o nekuřáctví společně usilují přátelé, sourozenci nebo kolegové na pracovišti. Zjištění britských vědců potvrdila lékařka z pražské poradny pro odvykání kouření Eva Králíková. V ČR kouří 30 procent dospělých. Přestat chce až 70 procent kuřáků, podaří se to třem procentům.

Foto: Profimedia.cz

V Česku kouří 30 % dospělých lidí

Článek

Statistiky uvádějí, že když jeden z partnerů přestává kouřit, klesá u druhého člena páru o 67 procent pravděpodobnost, že bude sám kouřit dál. V případě přátel je to pokles o 36 procent, u spolupracovníků o 34 procent a u sourozenců o 25 procent.

"Je pravda, že pokud někdo žije nebo pracuje s kuřákem, má prokazatelně menší úspěšnost než někdo, kdo má nekuřáckého partnera a pracoviště," řekla Králíková. Důvod je podle ní jednoduchý - když je v blízkosti cigareta, nebo někdo kouří, dostává se člověk častěji do situací, které ho ke kouření lákají, a snadněji podlehne.

Odvykání jako společný závazek bývá snazší. Kuřák se cítí zavázán rozhodnutím, které udělal s partnerem. Navíc ho odvykající partner podpoří, když má nutkání vrátit se k cigaretě.

"Radíme vyházet cigarety v den D, když kuřák přestává, a odnést popelník pryč. Urgentní chuť trvá jen pár desítek vteřin. Než si člověk cigarety opatří, většinou mu dojde, že kouřit už nechce," uvedla Králíková.

Většina kuřáků nejde za odborníky 

Většina kuřáků, 68 procent, se snaží zbavit závislosti bez pomoci odborníků. Jen asi desetina si o problému něco přečte. Do poradny zamíří jen dvě procenta kuřáků, kteří chtějí přestat kouřit.

Podle Králíkové však jsou mezi kuřáky i takoví, kteří nechtějí své rozhodnutí zveřejnit. Prý už tolikrát selhali, že teď si chtějí vychutnat, až okolí samo odhalí, že třeba už půl roku nekouří.

Když někdo zkouší přestat kouřit sám, bez pomoci, bez lékaře a bez léků, je podle Králíkové úspěšnost kolem tří procent. Když pečlivě dochází do poradny celý rok, půl roku užívá léky nahrazující nikotin, stoupá úspěšnost až na 30 procent. Do loňska zdravotní pojišťovny na léky přispívaly, teď už na to v preventivních fondech nemají peníze.

Kuřáci mají při odvykání přechodné zdravotní problémy. Palčivě touží po cigaretě. Měli by vydržet tři až pět minut, pak obtíže ustoupí. Pomáhá procházka, rozhovor s kamarádem, napít se vody, zhluboka dýchat. Pomáhají nikotinové žvýkačky a náplasti. K překonání obtíží přispějí multivitamínové přípravky. Návrat ke kouření pomůže zastavit radost z dobré knihy, posezení s přáteli, horké koupele či sportu.

Reklama

Související články

I pasivní kuřáci mohou zabíjet

Na životě neohrožují pasivní kuřáci jen sebe tím, že se vystavují kouři v hospodách a všude jinde v přítomnosti aktivní kuřáků, ale mohou být sami nositeli...

Kouření může snižovat IQ, tvrdí vědci

Nikotin způsobuje nejen rakovinu, ale snižuje také inteligenci, což prý dokládají testy IQ. Tvrdí to podle německého listu Bild izraelští vědci z Tel HaŠomeru...

Výběr článků

Načítám