Hlavní obsah

Velké břicho u žen způsobuje nedostatek spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uppsala

Nedostatek spánku zvyšuje zásoby tuku na břiše. Ženy mladší padesáti let, jež si nedopřejí ani šest hodin spánku, mají větší pravděpodobnost "špíčků" v oblasti pupku než ty, jež si dopřávají spánku dostatek. Přičemž břišní tuk je z hlediska zdraví srdce a cév nejrizikovější, osoby s velkými zásobami břišního tuku mají častěji infarkt a mrtvici a častěji na ně také umírají.

Foto: Profimedia.cz

Dostatek spánku je důležitý i pro štíhlou postavu.

Článek

Podle vědců z univerzity v Uppsale jsou nejvíce ohroženy ženy, které mají vážné problémy se spánkem.

„Čím méně ženy spí, tím mají větší bříško. Vztah mezi velmi krátkým spánkem a břišním tukem byl nejsilnější u žen do padesáti let,“ tvrdí doktorka Jenny Theorellová Haglöwová z Uppsaly.

Celkově největší zásoby tuku na břiše mají osoby (muži i ženy), které spí jen šest a méně hodin denně. A vztah mezi nedostatkem spánku a obézním břichem zůstává silný i poté, co se zohlední další rizikové faktory.

„Vysvětlení je několik. Jednak při nedostatku spánku tělo produkuje stresové hormony kortizol a růstový hormon… a nedostatek spánku také znamená delší dobu vzhůru a konzumaci většího množství jídla,“ dodává Theorellová Haglöwová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám