Hlavní obsah

Vědci zjistili, proč je virus ptačí chřipky méně nakažlivý pro lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON

Virus H5N1 ptačí chřipky zabil 216 ze 348 nakažených osob. Vědci již přišli na to, proč nebylo obětí tolik obávaného viru více. H5N1 se totiž váže na receptory v dolních cestách dýchacích a nikoliv na sliznice v nose nebo v krku jako viry odpovědné za epidemie lidské chřipky.

Článek

Přenos virů z člověka na člověka závisí na jejich schopnosti usadit se v dané části těla, odkud jsou přenášeny na jiného jedince v záchvatech kašle nebo kýcháním.

Tým badatelů v čele s Ramem Sasisekharanem z Massachusettského technického institutu (MTI) prokázal, že se virus kmene H5, který mnohem snadněji infikuje drůbež než člověka, váže na řetězce cukrů nebo polysacharidů v kuželovité formě. Viry kmenů H1 nebo H3 se naproti tomu váží na řetězce ve formě slunečníku.

U člověka se polysacharidy v kónické formě nacházejí v dolních cestách dýchacích, kam virus mnohem hůře proniká a odkud se může obtížně přenášet. Řetězce cukrů v podobě slunečníku jsou naproti tomu v nose a v krku.

Virus může zmutovat a způsobit pandemii

Virus ptačí chřipky se objevil v roce 2003. Většinu případů onemocnění lidí ptačí chřipkou dosud zavinil přímý kontakt s nakaženou drůbeží. Odborníci se však obávají, že vysoce patogenní virus by mohl zmutovat do formy, která by byla snadno přenosná mezi lidmi, a mohla by tak případně vyvolat pandemii, jež by zabila milióny osob.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Objev výzkumného týmu z MTI by měl umožnit rychlejší identifikaci kmenů viru schopného zaútočit na lidské dýchací cesty. "Mohlo by nám to pomoci ohlídat virus ptačí chřipky a potenciálně zlepšit terapeutické zásahy jak při ptačí chřipce, tak i při sezónní chřipce," řekl šéf výzkumníků Sasisekharan.

Ptačí chřipka

  Ptačí chřipka může napadnout jak domácí ptactvo, např. kuřata, slepice, krůty, krocany, kachny, husy, ale i bažanty, perličky a vodní ptáky. Infikována mohou být i prasata a koně, těch se ale netýká vysoká patogenicita.  Nositeli viru mohou být tažní ptáci, aniž by se u nich projevily nějaké příznaky.  Je mnoho druhů ptačí chřipky. Rozlišujeme málo a vysoce patogenní kmeny. Virus H5 je vysoce patogenní subtyp, tedy velmi nebezpečný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám