Hlavní obsah

Vědci: paměť ohrožují vytržené zuby

– STOCKHOLM
Novinky, Korzo/P

S každým vytrženým zubem se prý snižuje kapacita paměti. Alespoň je o tom přesvědčen spoluautor čerstvé švédské studie, profesor Jan Bergdahl z Umea University. Tvrdí, že zdravé zuby představují pro paměť jednu z nejdůležitějších podmínek.

Foto: Jana Matějíková

pohřební služba

Článek

Profesor Berogdahl svou studii opřel o šestadvacetiletý výzkum, během kterého vyšetřil stovky dospělých lidí jak se zuby, tak bez nich.

"Když člověk přijde o zuby, zhorší se také jeho paměť," konstatoval a dodal, že se mu a jeho kolegům podařilo u lidí prokázat zjištění japonských odborníků, kteří vztah mezi zuby a pamětí zkoumali u opic a králíků.  

Přerušení nervů

"U zvířat bylo totiž zjištěno, že vytržení zubu zpřetrhá nervy vedoucí do mozku," vysvětlil profesor Bergdahl. "Nám se zatím podařilo zjistit, že s ubývajícími zuby v ústech se člověku snižuje kapacita paměti."

"Proč tomu tak je, bychom se rádi dozvěděli prostřednictvím dalších studií. Pokusíme se také zjistit, zda paměť ovlivňuje také kazivost zubů nebo naopak zubní implantáty," prozradil své další plány.  

Odborníci věří, že jejich studie zaujme Švédy natolik, že zlepší své návyky v oblasti zubní hygieny, aby předešli vytrhávání zubů. "Měli bychom si vytržení zubu dvakrát rozmyslet, protože nám tento zákrok opravdu může způsobit problémy. Je potřeba o své zuby více dbát," prohlásil profesor.

Reklama

Související témata:

Související články

Přemíra tuků ve stravě poškozuje paměť

Vysoká konzumace potravin bohatých na tuky narušuje proces myšlení, především pak paměť a schopnost učení. Prokazují to alespoň pokusy s krysami a myšmi,...

Výběr článků

Načítám