Hlavní obsah

Vědci: Omega 3 mastné kyseliny snižují rizika propuknutí senility

Stárnutí je jev zcela přirozený. Přesto ne každý stárne stejně a bohužel někteří lidé po sedmdesátce jsou na tom sice fyzicky velmi dobře, přesto u nich dochází k masivnímu odumírání mozkových buněk - senilitě, která jim znemožňuje plnohodnotný život. Podle výzkumu francouzských vědců snižuje pravidelná konzumace omega 3 mastných kyselin riziko propuknutí senility o 31 procent.

Foto: František Petrák, Právo

Mořské ryby patří mezi přírodní zdroje s nejvyšším obsahem omega3 kyselin.

Článek

Stárnutí je nezvratně spojeno s degenerativními změnami na mozku. První změny pozorujeme už kolem čtyřicítky – novým dovednostem už se neučíme tak rychle jako dříve. Propuknutí tzv. senility přichází po 65 roce věku, kdy mozek selhává dříve než tělo.

„Tento problém je stále palčivější, protože senioři se dožívají vyššího věku než kdykoli v minulosti. Už dávno víme, že klíčem k pevnému zdraví je vyvážená strava. Že je ale vliv omega 3 mastných kyselin tak významný čekal málokdo,“ říká k novému objevu výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Ing. Bohumil Hlavatý.

Velmi zdravé mořské ryby

Podle vědců z Francouzského národního institutu pro zdraví a lékařský výzkum měli starší lidé přijímající vysoké dávky omega 3 nenasycených mastných kyselin o 31 procent nižší pravděpodobnost propuknutí senility. Za posílením zdraví stojí zvýšená koncentrace EPA a DSA, kyselin ze skupiny omega 3 nenasycených mastných kyselin.

Výzkum ukázal, že nejdůležitější je přijímat omega 3 mastné kyseliny dlouhodobě, po řadu let. Nejbohatším přírodním zdrojem omega 3 mastných kyselin je tuk mořských ryb. Bohužel Češi v konzumaci ryb zaostávají za téměř všemi evropskými národy.

Podle odborníků kdo nejí ryby alespoň dvakrát týdně, měl by sáhnout po rybím tuku. Pokud mají lidé s konzumací tohoto tuku problémy, pak by měli zvolit alespoň doplňky stravy. Jakýkoliv přísun omega 3 mastných kyselin z přírodních zdrojů se počítá.

Reklama

Související články

Lidé s velkým počtem pih stárnou pomaleji

Velký počet znamének může způsobit trápení, nikoli však vrásky. Podle britských odborníků totiž majitelé různě zbarvených teček na kůži mají genetickou...

Vitamín D zpomaluje stárnutí

Vitamín D může pomoci oddálit stárnutí a chránit před některými nemocemi spojenými s věkem. K tomuto závěru dospěli ve své studii britští vědci z londýnského...

Výběr článků

Načítám