Hlavní obsah

Vědci našli lék na malárii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Přes dvě miliardy lidí, které na planetě ohrožuje malárie, by podle mezinárodního týmu vědců mohl spasit nový lék. Přípravek působí na stejném základě jako artemisinin, dosud nejúčinnější antimalarikum z čínské léčivé rostliny.

Foto: Aleš Plevka

Nejmladší účastníci závodu těsně před startem

Článek

"Prostředek označovaný jako OZ277 kopíruje molekulární strukturu artemisininu, avšak je založen na syntetické bázi. Jeho výroba bude tudíž mnohem levnější," uvedl doktor Jonathan Vennerstrom z Nebraské univerzity.

Jak dále uvedl odborný časopis Nature, jeho týmu vyšel 277. pokus stvořit umělou molekulu se stejným léčebným účinkem.

Artemisinin se používá jako spolehlivý prostředek třicet let, ačkoli čínská medicína zná jeho vliv 1500 let.

Nový lék přináší naději obyvatelům nejpostiženějších oblastí. Vědci se netají optimismem, testy by měly začít příští rok.

"Léčba dospělého člověka tímto přípravkem podle odhadů nepřesáhne cenu jednoho dolaru a bude tak dosažitelná pro chudé státy Afriky, Jižní Ameriky a Asie, kde je malárie obrovským problémem," neskrývá uspokojení Reto Brun ze Švýcarského tropického ústavu v Basileji, který se na studii podílel.

Reklama

Související témata:

Související články

Moskytí proteiny ničí malárii

Další možná zbraň proti jedné z nejvražednějších nemocí, malárii, je na dohled. Vědci zjistili, že prvoky rodu plasmodium, jež nemoc způsobuje, mohou zabít...

Výběr článků

Načítám