Hlavní obsah

Ve Francii reklama s fotkou anorektičky nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Kontroverzní reklama italského módního domu Nolita s fotografií nahé ženy trpící anorexií se ve Francii neobjeví. Rozhodl o tom úřad, který má posuzování reklamy na starosti a podle kterého je toto zpodobnění osoby v rozporu s lidskou důstojností a morálním kodexem.

Článek

Autorem reklamy je známý italský fotograf Oliviero Toscani, který už se proslavil třeba reklamními panely s fotografiemi člověka umírajícího na AIDS nebo kněze líbajícího se s jeptiškou. 

"Toscani využil této nemocné ve prospěch jedné značky. Ať se nám neříká, že mu šlo o kampaň prevence (anorexie)," cituje dnes list Le Parisien ředitele francouzského úřadu Josepha Besnaimoua.

Sedmadvacetiletá herečka z Marseille Isabelle Carová, která je na fotografii, listu řekla, že ji rozhodnutí úřadu zklamalo a že Francie nad anorexií zavírá oči. 

Herečka chtěla upozornit na nebezpečí

Herečka trpí anorexií od svých třinácti let. Řekla, že už byla často na pokraji smrti, dostala se i do komatu. V poslední době se prý její stav trochu zlepšil, ale i tak dnes při svých 165 centimetrech váží 32 kilo. Svými fotografiemi chtěla údajně upozornit další ženy a dívky, jak nebezpečná anorexie je. 

Debata kolem šokující reklamy začala bezprostředně před zahájením pařížských přehlídek modelové konfekce, během nichž problematika vychrtlých modelek patrně znovu přijde na přetřes. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám