Hlavní obsah

Vážně onemocnět můžete i ze zdravého jídla

Novinky, bok

Od zdraví k nemoci to není daleko. Už vzhledem k tomu, že naše nejbližší okolí je plné bakterií. Ty hodné nám pomáhají, zlé mohou ve špatné kombinaci obrátit život vzhůru nohama. Platí to i u jídla. Pokud ho nesprávně omyjeme nebo upravíme, může nám místo zasycení spíše způsobit vážné zdravotní komplikace.

Foto: Milan Malíček, Právo

I po oloupání či sundání slupky je u ovoce a zeleniny vhodné si ještě před jídlem znovu umýt ruce, aby nedošlo k sekundárnímu přenosu bakterií, které se na slupkách nacházejí.

Článek

Dostatečná konzumace ovoce a zeleniny je lepší než návštěva doktora. Ano, souhlasí většina odborníků, ale pouze za předpokladu, že si vše před konzumací dostatečně omyjete.

V opačném případě se můžete zařadit mezi 2,2 miliónu případů nemocných, u kterých byla prokázána závažná onemocnění způsobená kontaminovanou zeleninou, varuje americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Celkově pak ročně onemocní kvůli problémům s jídlem v průměru 4,4 miliónu lidí.

"Ovoce a zeleninu jíme většinou v syrovém stavu. Pokud je v některém druhu obsažena škodlivá bakterie, nikdo vám nezaručí, že se zrovna vám nic nestane," vysvětluje pro Women´s Health Magazine Michael Doyle, ředitel Centra pro bezpečnost potravin na univerzitě v Georgii.

Vyhnout se přitom nákaze není nijak složité. Stačí k tomu dodržovat pár základních pravidel. I když se možná omílají stále a stále dokola, je to opravdu z důvodu, že chrání naše zdraví.

Vady výrobku

Už v obchodě můžete z velké části ovlivnit možná rizika. Stačí vybírat pouze takové kusy, které nejsou nijak natlučené, ořízlé, případně nahnilé. Čím více eliminujete možnou nákazu, tím je i menší riziko, že se nebezpečné bakterie případně přenesou i na další položky nakupovaných potravin, které budete mít v košíku.

Vše řádně omýt

Jestli vás už v obchodě láká, utrhnout si třeba jednu dvě kuličky z hroznového vína, jen tak pro chuť, raději na to ihned zapomeňte. Zásadou před konzumací jakéhokoli ovoce či zeleniny je vše důkladně omýt.

Stejné pravidlo platí i pro druhy, které mají slupky. Ve většině případů se totiž právě na slupkách drží největší množství bakterií, po oloupání banánu nebo pomeranče je tak podle odborníků vhodné si omýt ruce, než začnete jíst.

Vaření při odpovídající teplotě

I nesprávnou dobou či teplotou vaření riskujete přinejmenším žaludeční potíže. Omytí před tepelným zpracováním je opět samozřejmostí. Podle doktora Doyla by zhruba 70 stupňů Celsia mělo stačit k "likvidaci" nejškodlivějších typů bakterií. Při opékání či grilování je třeba dbát na pomalé a dostatečné propečení povrchu.

Správné uskladnění

I nevhodným uložením například v lednici zbytečně riskujete zdraví. Každý kus ovoce a zeleniny by měl být zakrytý, nejlépe v nějakém uzavíratelném boxu. Průměrná "životnost" ovoce a zeleniny je zhruba tři čtyři dny, což je vhodné také brát na zřetel.

Rozhodně pak platí neumisťovat ovoce či zeleninu vedle masných výrobků nebo v takovém dosahu, kde by mohlo dojít ke kontaminaci.

Vlastní úsudek

V případě, že jdete do restaurace či jiného zařízení, nemáte kontrolu nad tím, co a jak se připravuje. V tu chvíli dejte na svůj instinkt. Pokud dostanete na stůl něco, co už od pohledu nevypadá čerstvě, nebojte se ozvat a jídlo vrátit. Jde přeci o vaše zdraví. Navíc, vynakládat finance na něco, co pak ani nesníte, je plýtvání, které za to nestojí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám