Hlavní obsah

Vážit se každý den je zbytečné a demotivující, důležitější jsou centimetry

Novinky, das

Při hubnutí nestačí držet jen diety. Aby se tuk ztratil z problematických míst jako je břicho, stehna, zadeček či boky, je zapotřebí nalézt i účinné cvičení. Jinak tuk ubývá přednostně tam, kde nemá a tedy v obličeji či v ňadrech. I při efektivním cvičení však může dočasně ručička na váze poskočit do nežádoucích míst, což působí demotivačně.

Foto: Profimedia.cz

Při hubnutí nestačí držet jen diety.

Článek

Cvičíte-li, mění se složení vašeho těla, nabíráte svalovinu, odbouráváte tuk a tělo lépe hospodaří s vodou. Hmotnost proto může v určitém období redukce klamat.

"Na váhu proto doporučuji stoupat maximálně jednou týdně. Výkyvy, k nimž během dne běžně dochází, zbytečně stresují. Mnohem lepší je měřit si pravidelně obvody jednotlivých částí těla. I když se totiž ručička váhy zastaví, ztracené centimetry vás ujistí, že jste na správné cestě,“ vysvětluje prof. MUDr. Karel Martiník, DrSc., z Institutu zdraví v Hradci Králové.

Důležitá aktivace lymfatického systému

Ke zdravému úbytku centimetrů je dobré aktivovat metabolismus tuků spolu s lymfatickým systémem. „Míza, která v něm proudí, totiž dokáže přepravit tuk do krevního oběhu a jeho prostřednictvím pak do svalu. Tady ho lze konečně spálit. A to je přesně to, co při hubnutí potřebujete,“ dodává Martiník.

Díky práci lymfy jsou problematické partie maximálně prokrveny a nežádoucí tuk začne být spotřebováván. Výsledkem je úbytek kilogramů a lepší odvod metabolických zplodin. Silné prokrvení pokožky i lepší zásobování svalů kyslíkem, vitamíny, minerálními látkami a enzymy navíc působí pozitivně proti celulitidě. Celkově je pleť hladší, jemnější a přitom pevnější.

Lymfatický systém lze přitom nejlépe aktivovat při lymfatické masáži, ale i cvičením na tzv. BodyRollu či v aerobním trenažéru VacuShape, který je založen na bázi podtlaku. Změna postavy je viditelná zpravidla už po desáté aplikaci, přičemž cvičit byste měli alespoň třikrát týdně půl hodiny.

Foto: Vacushape.cz

K zdravému úbytku centimetrů je dobré aktivovat metabolismus tuků spolu s lymfatickým systémem.

„Tento čas nikdy nepřekračujte,“ radí Jitka Dlouhá, ze společnosti Wellness profi ze Žďáru nad Sázavou. Podle ní je důležitý i výběr podtlaku. Proto byste nikdy neměli trvat na tom, aby byl „co vydržíte“. Nechte ho plně na vyškolené obsluze. Ta dokáže nejen nejlépe posoudit vaši kondici, ale také počasí a vaše subjektivní pocity, na které by se vás měla před začátkem cvičení ptát.

Je-li venku velké teplo, cévní systém je vinou termoregulace rozšířen. V takovém případě je lepší volit nižší podtlak. Na teplo v kombinaci s přístroji, které využívají působení podtlaku, si vůbec dejte pozor. Například solárium byste měli v létě zařadit vždy až po nich.

Nepodceňujte výběr studia

Výběr studia, ve kterém budete cvičit, je velmi důležitý. "Dobrý trenér by vám měl umět sestavit cvičební plán s ohledem na vaše skutečné možnosti, probrat s vámi jídelníček a zjistí-li v něm vážné nedostatky, předat vás nutričnímu terapeutovi nebo certifikovanému výživovému poradci ke konzultaci. Měl by vás motivovat, vést, vzdělávat a zajímat se také o vaše pocity při cvičení," radí Michaela Lepová z Figurestudio.cz.

A jak si vybrat nejlépe studio? Každý z nás je jiný, někdo preferuje velká neosobní fitka, jiný by se bez individuální péče neobešel a upřednostňuje menší studia určená pouze ženám.

Najděte si zkrátka to, kde je vám dobře, tam pravděpodobně vydržíte a budete se tam rádi vracet. Nebojte se experimentovat, zkoušejte nové druhy pohybu, nabídka je v dnešní době skutečně pestrá.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak Češi formují tělo do plavek

Už jste začali své tělo připravovat na plážovou sezónu? Pokud ještě ne, tak si pospěšte, ať nemáte ztrátu. Podle vyhledávače Seznam.cz začali Češi formovat...

Mlsání v rizikovou dobu zhatí plány zhubnout

Mnozí odborníci jsou toho názoru, že není zdravé jen bezhlavě hubnout a nedopřávat si nic, co by mohlo snahu o udržení váhy zhatit. Občasné mlsání je někdy...

Výběr článků

Načítám