Hlavní obsah

Vápník z mléka a mléčných výrobků svědčí kostem lépe než doplňky stravy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vápník naše kosti potřebují. Lidé by ale měli upřednostňovat potraviny s vyšším obsahem vápníku před syntetickými kalciovými preparáty. Alespoň to tvrdí nejnovější vědecká studie, která zkoumala, jak dobře tabletky s vápníkem na lidský organismus působí.

Foto: Profimedia.cz

Organismus dokáže z mléka a mléčných výrobků zužitkovat vápník lépe než z tabletek.

Článek

Vědci se zaměřili na ženy v postmenopauze, což je populace zvlášť ohrožená osteoporózou. Rozdělili tyto ženy do tří skupin. Jedna z nich přijímala většinu vápníku ve formě potravinových doplňků, druhá formou mléka a mléčných výrobků, třetí pak kombinací obou způsobů. Poté byla všem účastnicím studie změřena aktuální hustota kostí.

Podle serveru Osteoporoza.cz nejlépe dopadly ženy, které přijímaly vápník jak v přirozené formě, tak v podobě doplňků. Jejich příjem vápníku byl celkově nejvyšší. Překvapivě dopadlo srovnání žen, které přijímaly vápník jen v podobě tablet nebo naopak pouze ve formě mléka a mléčných výrobků. Přestože účastnice preferující práškovou formu přijímaly vápníku více, jejich kosti byly v horším stavu.

Podle autorů studie je to pravděpodobně způsobeno tím, že tablety mohou zasahovat do látkové přeměny ženského pohlavního hormonu estrogenu, který je mimo jiné zodpovědný za kvalitu a hustotu kostí – při jeho výpadku dochází k rozvoji osteoporózy. Nebo organismus dokáže zužitkovat jen třetinu vápníku obsaženého v tabletách, zatímco z mléka ho vstřebává podstatně více.

Reklama

Související témata:

Související články

Předvánoční stres ženám neprospívá

Ne každá žena zvládá předvánoční přípravy a shon s nadhledem. Většina velmi často podléhá stresu, což má samozřejmě neblahý vliv na jejich zdraví a to zejména...

Řídnutím kostí trpí v Česku 700 tisíc lidí

Osteoporózou neboli řídnutím kostí trpí v České republice téměř půl miliónu žen a 200 tisíc mužů. Léčba nemocných stojí ročně tři miliardy korun. I přes pokrok...

Výběr článků

Načítám