Hlavní obsah

Vánoční jídelníček se podepisuje na kráse a kvalitě vlasů

Kvalita a vzhled vašich vlasů může prozradit, nakolik byl váš vánoční jídelníček bohatý na vitamíny či tuky a cukry. Odborníci varují, že kalorické bomby kštici ubližují. Nadmíra cukru, olejů a obecně tuků přispívá k nadměrnému vypadávání vlasů a štěpení konečků. Mastné vlasy zase mohou signalizovat, že tělo přijímá mnoho tuků. V krvi je z takové stravy velké množství mastných kyselin, což u některých lidí může způsobovat pocity únavy. Suché vlasy mají lidé, kteří nedodržují pitný režim a pijí méně než dva litry tekutin denně.

Článek

Pokud si člověk o Vánocích dopřeje i "nezdravé" dobroty, měl by hned po svátcích vše začít napravovat. K tomu potřebuje v první řadě zinek, jeho zdrojem jsou ořechy, sója, luštěniny a ryby. Dále železo, které je v červeném mase, vaječném žloutku, kokosu nebo máku. Křemík je v jablcích, cibuli, mrkvi a rybách. Draslík je v mořské soli, ořeších a zelenině.

Kofein dokáže zpomalit vypadávání vlasů

Pro vlasy jsou potřebné i vitamíny, konkrétně vitamín C pomáhá zvyšovat prokrvení vlasových váčků a vitamín B jim dodá lesk a barvu. Vitamín C je v zelenině a vitamín B v luštěninách, ořeších a pivovarských kvasnicích.

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou mléčné výrobky, fazole a rýže, posílí vlasy a dodají jim lesk. Pozitivně údajně působí i kofein, a to na vlasové váčky, dokáže prý zastavit padání vlasů a zbrzdit vznik pleše.

Za ideální výživu pro vlasy považují odborníci na zdravé vlasy podle těchto doporučení salát se sýrem a kuřecím masem, misku celozrnného müsli s ořechy a několik kousků ovoce.

Reklama

Související články

Drsné diety ničí vlasy

Většina žen, kterým začnou řídnout nebo příliš vypadávat vlasy, je ochotná si na hlavu namazat kdeco. I úplné nesmysly. Je bohužel málo těch, které potíže...

Tajemství vlasového vlákna

Pro vlasové odborníky není nic tak fascinujícího, jako růst vlasu a jeho životní cyklus. Vědci se zaměřují zejména na změny způsobené chemickými, fyzikálními...

Rizika i přednosti vegetariánství

Dvacetiletá Lucie přišla za dermatologem, protože jí začaly řídnout a vypadávat vlasy. Zaskočilo ji, když se dozvěděla, že příčinou jejích potíží je s velkou...

Výběr článků

Načítám