Hlavní obsah

Vakcína proti chřipce může podpořit imunitu

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Každoročně v ČR na chřipku nebo respirační onemocnění onemocní zhruba dva milióny osob, dojde k 50 000 komplikací a na nemoc umírá zhruba 2000 převážně starších pacientů, kteří mají i jiná onemocnění. Přitom vakcína může jejich imunitu podpořit.

Článek

"Očkovací látka proti běžné chřipce může podpořit tzv. obecnou imunitu. V případě, že by se člověk nakazil neznámou respirační infekcí, tělo se s ní lépe vypořádá," řekl v úterý doktor Petr Čáp z Centra alergologie a imunologie pražské Nemocnice Na Homolce.

Dodal, že imunita člověka může být dočasně oslabena například infekcí, a to především virovou, dále vyčerpáním, například při nedostatku odpočinku po těžké fyzické práci nebo při přehnaném nočním společenském životu.

Rovněž může být oslabena prochladnutím, kdy dochází ke zpomalení látkové výměny a stažení cév, nedostatkem pohybu na čerstvém vzduchu, nesprávnou dietou, především konzumací těžké stravy, která zatěžuje metabolismus a oslabuje tak imunitní reakce, nebo psychickým stresem, kdy deprimovaný člověk chorobě podlehne snáz než odpočatý a dobře naladěný jedinec.

Proočkovanost je nízká

"Při všech těchto případech je tělo mnohem náchylnější k infekcím včetně chřipkové," řekl odborník. Dodal, že očkování proti chřipce snižuje akutní respirační onemocnění o 56 procent, komplikace zápalu plic o 53 procent a úmrtí o 68 procent.

Přesto v České republice je proočkovanost proti chřipce trvale nízká zhruba šest až sedm populace ač v Evropě je to 22 procent a doporučení Světové zdravotnické organizace je 33 procent.

V průběhu listopadu má do ČR přijít dalších 125 000 dávek proti chřipce. Podle hlavního hygienika Michaela Víta by lidé měli být solidární a dát v nich přednost především starší generaci, pro kterou chřipka může být osudová.

Lékaři ale namítají, že nemohou takový výběr sami dělat a že stát měl vakcín zajistit víc, zvlášť když se už několik let ví, že hrozí ptačí chřipka, která by přerostla ve světovou chřipkovou epidemii. Dosud ale ptačí virus chřipky nezmutoval s lidským, což by bylo  podmínkou pandemie.

Reklama

Související témata:

Související články

Vakcinace je skvělá investice

Blíží se letní měsíce, začínáme studovat katalogy cestovních kanceláří a přemýšlíme o tom, kde letos strávíme dovolenou. Velkou péči sice věnujeme výběru...

Výběr článků

Načítám