Hlavní obsah

V rakovině tlustého střeva patří ČR světové prvenství

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvě stovky endoskopistů z celé naší republiky se v pátek sešly v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. V kongresovém sále sledovaly na plátně přenos z operačních sálů, kde se nejnovějšími metodami odstraňovaly nádory v trávicím traktu. A právě v rakovině tlustého střeva patří ČR světové prvenství.

Foto: NPÚ

Banka československých legií v Praze

Článek

"Jde o odstraňování jak časných, tak pokročilých nádorů," řekl docent Julius Špičák, přednosta hepatogastroenterologické kliniky IKEM. Uvedl, že většinu zákroků provedl profesor Horst Neuhaus z Düsseldorfu, který je v nich evropskou jedničkou.

Šlo o jemné chirurgické metody uplatňované při postižení žlučových cest, slinivky, žaludku, dvanáctníku a tlustého střeva. Pomocí videomostu se operace přenášely do kongresového centra, kde je sledovaly dvě stovky endoskopistů z republiky.

Tisíce umírají

V rakovině zažívacího traktu, zejména tlustého střeva, patří ČR v přepočtu na jednoho obyvatele první místo na světě. "Ročně je u nás evidováno necelých 8000 nových případů tohoto onemocnění a více než 5000 pacientů zemře. Ten, kdo přijde včas, má však určitou naději na vyléčení, protože nádor se vyvíjí několik let," řekl docent Špičák.

Již pět let je v ČR preventivní program, kde všichni lidé od 50 let si jednou za dva roky mohou nechat zdarma vyšetřit stolici na přítomnost krve. Je-li test pozitivní, je to varovný signál a pacient jde na sérii odborných vyšetření.

"Jsme jeden z mála států na světě, který zavedl tyto bezplatné protinádorové prohlídky. Zatím jich ale využilo jen zhruba 20 procent pacientů, pro něž je určena," řekl Špičák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám