Hlavní obsah

V Plzni operují prostatu "odpařením"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako první a zatím jediná nemocnice v zemi začala plzeňská fakultní nemocnice nabízet novou, údajně převratnou metodu operace prostaty. Laserovým paprskem se při ní zvětšená tkáň prostaty "odpaří". Na rozdíl od klasických operací laparoskopií nebo sklapelem je nová metoda šetrnější, rychlejší, pacient při ní nekrvácí a je schopen se vrátit do práce už po dvou až třech dnech. Dříve to trvalo týdny, v případě velké operace i měsíce, říká operatér Jiří Klečka.

Článek

Nemocnice měla přístroj potřebný k operaci zapůjčený v březnu a provedla několik zkušebních operací. Přestože pojišťovny zatím tuto metodu neproplácejí, nemocnice se rozhodla přístroj v hodnotě kolem tří miliónů korun s pomocí sponzorských darů koupit a operace provádět. Na každého operovaného pacienta je přitom třeba nové vlákno v hodnotě 20 000 korun. "Umožňuje nám to dlouhodobě dobrá finanční situace nemocnice. Přesto jsme však velice vděční každému pacientovi, který se rozhodne věnovat nám finanční sponzorský dar," říká mluvčí zařízení Renata Jenšíková. Kolik těchto operací urologická klinika provede, neuměla zatím specifikovat.

Podle Klečky jsou sice vstupní náklady relativně vysoké, když se ale započte délka rekonvalescence a časnější návrat pacienta do práce, je tato metoda levnější než klasické metody.

Nemocnici v rozhodování pomohl i nebývale velký zájem veřejnosti. Na zprávy v tisku o nové metodě na jaře reagovalo mnoho lidí a desítky se jich obracely na nemocnici s dotazy na tento výkon. Fakultní nemocnice se ode dneška stala zároveň středoevropským školícím centrem pro tuto metodu, zvanou fotoselektivní evaporizace prostaty.

Lékařský výkon související s prostatou prodělá za život asi třetina mužů

Operace prostaty je nejčastější operací u mužů nad 50 let a druhou nejčastější operací vůbec. Lékařský výkon související s prostatou prodělá za život asi třetina mužů. Urologická klinika plzeňské fakultní nemocnice ročně provede kolem 110 operací prostaty.

Kromě toho, že nová metoda je k pacientům šetrnější, umožňuje také odstranění větších tkání. Při běžných laparoskopických operacích prostaty jsou lékaři schopni odebrat tkáň jen do 60 gramů, větší tkáně se už musejí odstraňovat velkou operací. Nová laserová metoda ale dokáže odstranit prostatu až o hmotnosti 250 gramů. Operace se provádí většinou ve spinální anestézii, trvá kolem hodiny a polovina pacientů opouští sál už bez močové cévky, zbývajícím je cévka odstraněna maximálně do 18 až 24 hodin. S použitím jiné operativní metody to trvá i několik dní.

Plzeňská fakultní nemocnice už v minulosti začala dělat nové operativní metody, ačkoliv je zatím pojišťovny neplatily. Například prováděla novou operační léčbu inkontinence u žen. "Zpočátku také nebyla hrazena, ale postupně se stala díky velkému zájmu pacientek a prokazatelnému přínosu zdravotními pojišťovnami akceptovanou léčebnou metodou," dodala mluvčí.

Reklama

Související články

Čtvrt miliónu mužů má zvětšenou prostatu

Čtvrt miliónu mužů v České republice má zvětšenou prostatu, což jim značně komplikuje život. Právu to řekl v úterý docent Michael Urban, přednosta Urologické...

K urologovi se mužům vyplatí přijít včas

Karcinom prostaty je dnes u mužů druhým nejčastějším zhoubným nádorem. Velkou naději na úspěšnou léčbu má ten, kdo pečuje o své zdraví a včas absolvuje...

Výběr článků

Načítám