Hlavní obsah

V očkování zaostáváme za Evropou

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Očkování je neúčinnější ochranou před chřipkou. V České republice je očkovanost obyvatel vůči chřipce ale stále velmi nízká a za vyspělou Evropou zaostáváme.

Foto: Josef Zajíc

Festival filmů Jeden svět. Ostrava 17.3.2014

Článek

Loni stát očkoval 450 tisíc obyvatel starších 65 let, zejména těch, kteří mají diabetes, kardiovaskulární chorobu, nemocné ledviny a další nemoci. Mimoto se zájemci mohli dát očkovat zhruba za 250 korun z vlastní kapsy.

"Světová zdravotnická organizace doporučuje, abychom do roku 2005 proočkovali padesát procent populace nad 65 let a do roku 2010 až 75 procent. Je to reálné," soudí hlavní hygienik republiky Michael Vít.

Očkování by měly hradit pojišťovny

Očkování, které zajistil stát a hradil ze svých prostředků, stálo 66 miliónů korun. Od roku 2004 by ale toto očkování  mělo být plošné u všech lidí nad 65 let a mělo by být hrazeno ze zdravotního pojištění. Chřipková vakcína se připravuje z virů pomnožených na slepičích vejcích. Viry jsou pak usmrceny a jejich nepotřebné součásti odstraněny.

Chrání až devět měsíců

Očkováním se tvoří v těle za 10 až 20 dní protilátky, které chrání organismus před nákazou. Pokud se člověk dostane do kontaktu s nákazou buď před nebo po očkování, může se u něj objevit chřipka dřív, než nastoupí ochranný účinek vakcíny.

Ta by měla chránit člověka zhruba šest až devět měsíců. Vakcína nechrání na léta, ale očkování je nutné každý rok opakovat. Výjimečně se také může stát, že po injekci místo zčervená, oteče a bolí. Většinou ale pacienti vakcínu snášejí dobře.

Reklama

Související témata:

Související články

Očkování proti chřipce není nebezpečné

S blížícím se podzimem se opět stává aktuální očkování proti chřipce. V posledních letech však tato metoda ochrany populace před horečnatým onemocněním ztrácí...

Na chřipku platí hlavně očkování

Snad na přelomu každého roku můžeme očekávat chřipku. Nejdůležitější je, jak jsme se na ni připravili. Zda jsme se nechali očkovat, nebo jestli se už od jara...

Výběr článků

Načítám