Hlavní obsah

V módě je tae-bo, powerjóga, pilates i kola

– PLZEŇ/PRAHA

V plzeňských fitnesscentrech poslední dobou stoupá zájem o cvičení tae-bo, které kombinuje prvky bojových umění, boxu a aerobiku. Velkou oblibu si získala také powerjóga a jízda na stacionárních kolech. V Praze má tae-bo prý svůj boom už za sebou, v módě je spíš powerjóga a pilates, tedy lekce cvičení s malými míči. Na všechny vyjmenované lekce chodí většinou ženy, muži dávají přednost posilovnám, shodují se lektoři sportovních středisek.

Článek

"Tae-bo pochází z USA. Cvičí se při rychlé hudbě. Pohyby mají silový charakter a jsou zapojeny všechny svaly těla," vysvětlil plzeňský trenér Petr Zeman. Na jeho hodiny chodí většinou ženy mladšího a středního věku, jen občas se zde objeví i muži.

"Je to intenzivní cvičení. Uspokojí každého člověka, který chce opravdu trénovat. Posiluje také vůli a psychickou odolnost," doplnila trenérka a majitelka pražského sportovního centra EFPE CZECH Kateřina Masopustová.

Tae-bo navštěvují lidé každého věku

Menší zájem mužů vysvětluje tím, že se lekce tae-bo většinou konají v sálech pro aerobik a cvičí se s hudbou. "Muži tedy mají pocit, že to není nic pro ně. Najde se jen málo odvážlivců, kteří jsou schopni tento mýtus překročit a trénink vyzkoušet," řekl Zeman. Dodává, že tae-bo má v Praze již stálou klientelu, lekce navštěvují lidé každého věku.

Blahodárné účinky cvičení potvrzuje například třiadvacetiletá studentka medicíny Lenka. "Tae-bo mě vždycky dobře naladí. Jsem sice udřená, ale uvolním se a mám úžasný pocit, že jsem se překonala. Chodím pravidelně, mám to už jako drogu," přiznala po náročné hodině v plzeňském sportovním centru zpocená, ale viditelně spokojená.

Oblíbená je i powerjóga

Nebývalý zájem zaznamenala loni fitnesscentra i o hodiny powerjógy. "Jsou to lekce, při kterých následují po sobě dynamicky prováděné cviky vycházející z klasické jógy. Jsou vhodné i pro starší věkovou kategorii a lidi se zdravotním omezením," vysvětlila cvičitelka z plzeňského centra Vanessa Zuzana Vacková.

Na hodiny powerjógy sem chodí hodně žen středního věku. Dámy si po oschodu z tělocvičny pochvalují, jak se příjemně protáhly a unavily. Často sem chodívají cvičit kamarádky společně, a tak si ještě po sportovní lekci zajdou na kávu či skleničku. "Na cvičení jsem si tak zvykla, že se na něj už od rána těším. Nesmí ovšem chybět následující posezení, " svěřila se padesátiletá Marcela.

Ve velké oblibě je i jízda na stacionárních kolech, takzvaný indoor cycling. Jezdí se při hudbě, kterou si lektorky samy vybírají. "První hodina bývá pro svou náročnost obvykle malým šokem, ale jde o to, aby lidé vydrželi a osvojili si správnou techniku jízdy. Správně a zábavně vedená lekce z nich dostane víc, než si myslí, že dokáží. Pak už jen pozorují, jak se jim zlepšuje fyzická kondice a tělo se zpevňuje," řekla cvičitelka Petra Hrobská.

Kolo nezatěžuje klouby

Připomíná, že tyto lekce přispívají poměrně rychle k váhovým úbytkům a výrazně zvyšují fyzickou kondici. "Cvičení je vhodné téměř pro všechny lidi bez omezení. Nezatěžuje klouby a technicky je zvládnutelné pro každého," doplnila.

Každé sportovní středisko má ve svém rozvrhu i jiné druhy cvičení. "Jde však hlavně o to, aby lidé odcházeli z tělocvičny v pohodě. Tělem jim putují endorfiny a oni si uvědomují, že ta hodina dřiny stála za to," shodli se cvičitelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám