Hlavní obsah

V letošním roce přibylo boreliózy, výskyt encefalitidy klesl

PRAHA

Letos v létě se lymskou boreliózou přenášenou klíšťaty nakazilo více lidí než loni ve stejnou dobu, naopak ale výrazně klesl počet nákaz klíšťovou encefalitidou. Novinářům to sdělil Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Od ledna do 10. září epidemiologové evidovali celkem 2028 lidí s boreliózou, což je o 171 více než loni ve stejnou dobu, a zároveň o 207 více, než činí pětiletý průměr.

Článek

Klíšťovou encefalitidou onemocnělo letos o 135 lidí méně než loni ve stejný čas, celkem 310 lidí. Nemocných ubylo i ve srovnání s pětiletým průměrem, který se pohybuje okolo 360 případů. 

Podle Beneše se nicméně čísla mohou ještě zvýšit na podzim, kdy se tradičně očekává druhá vlna rozšíření klíšťat, první bývá na jaře. "Projevit se to ale také nemusí, protože deštivé počasí, které přišlo do ČR v září, je sice příznivé pro klíšťata, ale ne pro vycházky lidí do přírody," řekl Beneš. 

Výskyt obou nebezpečných nemocí přenášených na člověka klíšťaty z dlouhodobého hlediska neustále vzrůstá.

Důležité jsou kontroly po návratu z přírody

Nárůst nemocnosti způsobené klíšťaty si odborníci vysvětlují oteplováním klimatu a s tím souvisejícím rozšířením klíšťat. Proti encefalitidě se dá očkovat. Důležité jsou podle lékařů i důkladné kontroly těla po pobytu v přírodě a používání repelentů. Úspěch léčby mnohdy závisí na jejím včasném nasazení. 

Encefalitida, která má dvě fáze, může způsobit těžkou obrnu. Zpočátku je podobná chřipce, ale pak nastoupí razantněji. Doprovází ji zvracení, vysoké horečky, křeče a obrna. Podle statistik je klíšťat nejvíce v červenci a srpnu, takže jarní očkování by mělo zaručit, že si tělo stihne vybudovat dostatečnou obranu. Borelióza sice tak zákeřná není, může ale způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Na rozdíl od encefalitidy se borelióza dá léčit antibiotiky.

Reklama

Související články

Proti klíšťovce se nechte očkovat

Řidiče kamiónu z Benešova připravilo infikované klíště o práci. Nemůže pořádně hýbat pravou rukou. Poznamenala mu ji obrna, kterou způsobila klíšťovka.

Výběr článků

Načítám