Hlavní obsah

V léčení rakoviny patří Česko ke špičce

PRAHA

Podle měřítek nastavených Evropským parlamentem (EP) patří Česko v léčení rakoviny ke špičce. Má národní onkologický program a celoplošný registr a péči soustřeďuje do 18 komplexních onkologických center. Má tři screeningové programy. Nemocní dostanou nejmodernější léky. Problémem zůstává komunikace s pacienty a také to, že v centrech je málo zářičů.

Článek

"Analyzovali jsme nejnovější doporučení Evropského parlamentu, jak by se měla rozvíjet onkologie v nových zemích EU, a konstatovali jsme, že zhruba z 95 procent jich splňujeme," uvedl předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček. V Česku postihne zhoubná nemoc ročně 69 000 lidí a 29 000 jí podlehne. V celé Evropě to je za rok 2,3 miliónu pacientů s rakovinou a přes milión úmrtí.

Profesor Vorlíček ocenil zejména screening. Česko má tři programy na včasné odhalení rakoviny prsu, čípku děložního a tlustého střeva a konečníku. Hradí je zdravotní pojišťovny. Dostupné je i očkování proti papilomavirům, které vyvolávají rakovinu děložního čípku. Některé pojišťovny na ně přispívají.

U mužů nad 50 let se běžně dělá vyšetření antigenu, který je spojen s rakovinou prostaty. I toto vyšetření pojišťovny hradí, vyjmenoval Vorlíček alespoň některé programy.

Dodal, že nyní připravují spolu s gastroenterology návrh dalšího preventivního vyšetření. Zahrnovalo by kromě skrytého krvácení ve stolici i endoskoii v padesáti letech života. Měly by je hradit zdravotní pojišťovny. Dosavadní testy odhalí jen pětinu nádorů, protože velká část jich není spojena s krvácením. Kolonoskopie odhalí všechny.

V Česku je stále málo zářičů

Léky pro pacienty jsou podle profesora Vorlíčka nyní dostupné, výpadky z loňského roku se neopakují. Centra dostávají dost peněz a měla by léky i pro více pacientů. Problém je nyní spíše v tom, že ne všichni nemocní jsou směřováni k léčbě do těchto center. Centra se potýkají i s nedostatkem zářičů. V Česku se léčí zářením 40 procent nemocných, v západní Evropě 55 až 60 procent. Onkologové chtějí, aby z evropských peněz šla část právě na nákup zářičů.

Hodlají také posilovat počty psychologů v centrech, tato péče je pro nemocné i jejich rodiny životně důležitá, psychika ovlivňuje úspěch léčby. Zatím ale většina center specializovaného psychologa nemá.

EP považuje za zásadní posílení prevence. Země OECD na ni dávají ročně zhruba tři procenta rozpočtu na zdraví, na péči a léčbu 97 procent. Tuto nerovnováhu doporučuje EP co nejrychleji odstranit.

Podle Světové zdravotnické organizace lze zhruba čtvrtinu všech úmrtí na rakovinu připsat kouření. Ze všech evropských vlád jen česká a italská vláda dosud neratifikovaly Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku, která platí od února 2005. Přestože záštitu nad onkologickým programem v Česku převzal prezident republiky, politici se na postoji ke kouření jako zásadní příčině rakoviny a řady dalších nemocí neshodují, poznamenal Vorlíček.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové léky na léčbu zhoubných nádorů

V medicíně se začíná odehrávat jedna z největších změn v její historii, aniž to většina normálních lidí tuší. Farmaceutické firmy přesouvají stále větší...

Rakovinou onemocní každý třetí občan ČR

Ačkoliv každý ví, jak moc je onkologické onemocnění závažné, stále velmi málo lidí dbá na prevenci rakoviny. Právě proto ve středu 14. května probíhá...

Na Homolce spalují metastázy v játrech

Nejmodernější metoda je určena především pro nemocné v pokročilém stadiu rakoviny tlustého střeva. Ročně rakovinou tlustého střeva a konečníku onemocní...

Výběr článků

Načítám