Hlavní obsah

V Japonsku vzrůstá obliba fitness domovů pro seniory

Novinky, lin

Domovy s pečovatelskou službou už dávno neplatí jako ekvivalent ke sprostému slovu. Mezi seniory jsou naopak čím dál tím oblíbenější. V Japonsku navíc existují takové, které nabízejí kromě zdravotních kontrol také volnočasové aktivity, a dokonce i fitness centrum se stroji přizpůsobenými speciálně pro seniory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fitness domovy důchodců se těší v Japonsku obliběVideo: Reuters

 
Článek

Japonci se každoročně umisťují v žebříčku nejdéle žijících národů světa. Jako odezvu na pomalu stárnoucí populaci se proto rozhodli vybudovat specializované domovy s nadstandardními pečovatelskými službami, které vznikají v komunitách, kde je silná poptávka po sociálních pracovnících pro seniory.

Jako příklad může sloužit pečovatelský dům v Čibě. Kromě tradičních služeb, které většina pečovatelských domů nabízí, poskytuje tento i fitness centrum. Ačkoliv je průměrný věk návštěvníků 81 let, při každé návštěvě zde tráví hodinu až dvě, tedy stejně jako lidé i o několik generací mladší.

Nejoblíbenějším fitness zařízením je běžecký trenažer s ochrannými pásy, na kterém je nutno cvičit alespoň 30 minut v kuse. Dřina se ale vyplácí. „V minulosti jsem měl v pase 115 cm. Díky pravidelnému cvičení jsem se ale dostal na 90 centimetrů,“ uvedl postarší návštěvník této posilovny pro agenturu Reuters.

Smyslem fitness centra je navrátit co největší počet seniorů do domácího prostředí, zlepšit jejich motoriku a naučit je soběstačnosti.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Harmonické stáří ve dvou bývá iluze

Představa o dvou starých lidech, kteří spolu tráví veškerý svůj čas v harmonii, lásce a vzájemném porozumění, tedy bez hádek a dalších problémů, je sci-fi. Čím...

Výběr článků

Načítám