Hlavní obsah

V ČR má vysoký krevní tlak až dva milióny osob

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice trpí vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí přibližně 1,5 až 2 milióny dospělých osob. Právu to řekl profesor Jiří Widimský junior z Centra preventivní kardiologie v Praze.

Článek

"Vysoký krevní tlak, pokud není léčen, zvyšuje riziko cévních mozkových příhod, ischemické choroby srdeční, ať už v podobě anginy pectoris nebo infarktu myokardu, poškozuje ledviny i zrak," vysvětlil profesor. Dodal, že k jeho zvyšování přispívají dědičné vlivy, vyšší věk, zejména nad 45 let, ale i nadváha, kouření, nadměrná spotřeba alkoholu a soli, stres, emoční napěti a také některé typy léků.

"Vysoký krevní tlak je tikající časovou bombou ukrytou v našich tepnách. Nebolí. Proto je tak velmi nebezpečný. Nevaruje nás předem," zdůraznil profesor.

Jeho kolegyně docentka Renata Cífková z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny uvedla, že už snížení krevního tlaku o 4 mm rtuťového sloupce vede ke snížení úmrtnosti na cévní mozkové příhody.

Třetina nemocných ale o své hypertenzi vůbec neví a třicet procent nemocných je léčeno neúčinně. Dodala, že u každého lékaře je možné nechat si změřit krevní tlak, což by mělo být pravidelnou součástí i preventivní prohlídky.

Ti, co krevní tlak mají zvýšený mohou ho snížit nejen účinnými léky včetně jejich kombinací, ale i dostatkem pohybu. "Nejlepší je vytrvalostní chůze, cyklistika, plavání," zdůraznila docentka Cífková.

Reklama

Související články

Internet budoucnosti sleduje nejen krevní tlak

Internet se s největší pravděpodobností stane skladištěm biometrických informací. Tuto vizi naplní příchod nové generace elektronických zařízení, která měří...

Káva chrání před vysokým tlakem

Lidem, kteří pijou kávu, hrozí podstatně nižší riziko onemocnění vysokým tlakem než těm, kteří si ji zcela odříkají. Zjistili to alespoň japonští vědci...

Výběr článků

Načítám