Hlavní obsah

V Česku přibývá dívek s podváhou

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2008 v Česku nestoupl počet lidí s nadváhou a obezitou. Změna však nastala jinde. A je alarmující. Narůstá totiž počet dívek ve věku 18 až 19 let, které se potýkají s podváhou.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrnými dietami a hubnutím si dívky a mladé ženy mohou zadělávat na problémy v dalších letech.

Článek

Vyplynulo to z průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny, který v rámci projektu Žij zdravě zrealizovala společnost Stem/Mark. Průzkum proběhl letos v lednu mezi 2058 respondenty z celé České republiky.

Ačkoli by se mohlo zdát, že se jedná o úspěch, jelikož se nezvýšil počet lidí potýkajících se s kily navíc, není tomu tak. „Bohužel tento stav není v žádném případě uspokojivý, protože více než 56 % dospělé populace má nadměrnou hmotnost,“ vysvětluje obezitolog prof. Štěpán Svačina.

Varování obezitologů stále neberou vážně čeští muži, ačkoli jsou více ohroženi kardiovaskulárními onemocněními. Zatímco se ženy za poslední tři roky dokonce zlepšily, muži pokračují v mírném vzestupu a stále více se jich nachází v oblasti nadváhy a obezity. Více než 55 % mužů má rizikový obvod pasu, tedy nad 80 centimetrů.

U žen je situace obdobná jako v roce 2008, rizikový je obvod pasu u 57 % z nich. Nejvyšší hmotnostní přírůstek byl zaznamenán v sedmé dekádě života, kdy průměrný Čech přibere 3,6 kilogramu.

Roste počet dívek a žen s podváhou

Ve skupině 18 až 19 let se nachází více než 20 % děvčat, resp. žen, v oblasti podváhy. I v kategorii 20 až 29 let je stále 11 % žen, které mají podváhu, jejich BMI kleslo pod 18,5. Zdá se, že v tomto věku nejvíce dbají na svou hmotnost, a tak se jejich dispozice k přibírání neprojevují.

„Jistě v tom hraje roli i vliv médií a soutěží krásy, kde ženy s normální hmotností nemají šanci. Nadměrnými dietami a hubnutím si ale mohou zadělávat na problémy v dalších letech. Zhruba třetina jich pak v budoucnosti bude s jídlem bojovat,“ říká MUDr. Martin Matoulek, který je společně s profesorem Svačinou odborným garantem průzkumu a projektu Žij zdravě.

Přísné diety a udržování nízké hmotnosti v adolescenci a věku okolo dvaceti let jsou velmi rizikové. Ženy s podváhou mohou mít významně slabší kosti než ženy s normální hmotností. Teprve po třicátém roce dochází k úbytku žen s podváhou a vzestupu nadváhy – rizikové období pak nastává po čtyřicítce.

Lidé nesportují

Téměř 60 % dotázaných osob nevykonává žádnou pohybovou aktivitu. Proti roku 2010 došlo ke snížení počtu lidí trávících pohybem do čtyř dnů v týdnu téměř o 12 %. Muži jsou sice aktivnější než ženy, ale nedokážou zachovat optimální poměr mezi příjmem a výdejem energie. Zarytých sportovců ale prakticky neubylo, 5 až 7 dnů v týdnu tráví pohybem okolo 10 % respondentů.

Dětství rozhoduje

Alarmujícím způsobem dochází k vzestupu obezity u dětí. Ze zpracovaných dat vyplývá, že pouhých 22 % dospělé populace, která se potýkala s nadváhou a obezitou v dětství, se v dospělosti udrželo v pásmu normální hmotnosti. Celých 78 % dětí s nadváhou a obezitou zůstalo v pásmu nadváhy a obezity i v dospělosti. Ženy se s tímto handicapem vyrovnají lépe. S nadváhou se v dospělosti potýká 42 % dívek, zatímco u chlapců je to plných 90 %, u 63 % z nich jde o obezitu.

Kde hledat chybu?

Hlavním faktorem, který ovlivňuje nadměrnou hmotnost, je pravidelná pohybová aktivita v mládí. Následuje pravidelná strava a dostatečná konzumace ovoce a zeleniny. Negativně hmotnost ovlivňuje pojídání uzenin a četné stravování ve fastfoodech. Roli hraje i vlastnictví automobilu. Jeho majitelé si velice rychle zvyknou na pohodlí, které jim přináší, a přestanou vykonávat i dříve běžnou pohybovou aktivitu.

Přestože v ambulancích je poměr žen a mužů 4:1, počet hubnoucích pokusů je pouze 2:1. To znamená, že i muži se snaží hubnout, ale méně často navštěvují odborníky. Co vede k tomu, že muži stále přibírají, je zřejmé. Plných 86 % mužů nevnímá svoji nadváhu jako problém, dokonce více jak čtvrtina obézních mužů zůstává v klidu. U žen je situace poněkud jiná. Pouze cca 14 % žen nepovažuje svou obezitu za problém.

Co ještě uvedl průzkum?
11 % kuřáků se bojí přestat kouřit, protože by přibralo
12 % mladých lidí ve věku 18–19 let má podváhu
14 % obézních žen nepovažuje nadváhu za problém
17 % obézních mužů zahání stres jídlem
19 % obézních ve věku 18–29 let je se svou váhou nespokojeno
20 % kuřáků, kteří přestali kouřit, přibralo víc jak 5 kg
22 % lidí s podváhou se pokoušelo zhubnout
27 % lidí žijících v sídlech s 1000–1999 obyvatel trpí obezitou
28 % obézních lidí jí nepravidelně a rychle
30 % lidí trpících obezitou nedodržuje pravidelný pitný režim
33 % obézních žen zahání stres jídlem
42 % obézních lidí trpí častými depresemi
58 % lidí trpících obezitou považuje svou kvalitu života za nízkou nebo velmi nízkou
86 % mužů s nadváhou nepovažuje svá nadbytečná kila za problém

Reklama

Související články

Jak se udržet fit i po padesátce

Udržet se fit i po padesátce znamená celou řadu změn jak v jídelníčku, tak v pohybových aktivitách. Jelikož v těle ubývá svalové hmoty a narůstá podíl tuku...

Nadváha rodičů ovlivňuje i budoucnost dětí

Dětská nadváha a obezita se řadí mezi největší celospolečenské problémy vyspělého světa. Svou roli v této problematice sehrávají i rodiče. Kromě genetických...

Jak hubnout při směnném pracovním režimu

Přehozené biorytmy, nedostatek spánku a nepravidelné stravování během dvanáctihodinových směn komplikuje hubnutí mnohem více než při klasické pracovní době....

Výběr článků

Načítám